Ringland

gepubliceerd op 14.04.2014 | tekst Dirk Somers
247_ringland

www.ringland.be

Wie tijdens de spits over de Antwerpse ring moet, heeft tijd om na te denken over mobiliteit. Als chauffeur beter niet tijdens al dat ritsen, want daar komen ongelukken van. Gelukkig was Peter Vermeulen die dag co-piloot, zodat hij door het zijraampje kon genieten van wat ecologisch bermbeheer. Net op dat moment veranderde een Duitse vrachtwagen onbeholpen van baanvak, wat de chauffeur naast Peter dwong om voluit op de rem te gaan staan. Het indrukwekkende hoofd van Peter Vermeulen, alle krullen incluis, plonsde onverwacht in een groot groen luchtkussen. Het was op dat moment, het gezicht diep begraven in de airbag, dat Peter de stad anders zag. Ringland was geboren.

Het was op dat moment, het gezicht diep begraven in de airbag, dat Peter de stad anders zag.

Dezelfde avond nog trommelde Peter de hele Haringrokerij op. Cohousing biedt op zo’n moment geweldige voordelen. Met de rekenmachine van een smartphone, een rol kalkpapier en wat dikke stiften tekende een begeesterde bende de hele nacht door aan de collectieve keukentafel. Diegenen die het gevoel hadden weinig te kunnen bijdragen aan al dat studiewerk, bakten uit sympathie een smakelijke tulband voor bij de koffie. Het Oosterweelsegment werd als eerste uit de cake gesneden en ritueel verorberd.
Een paar dagen later stond de website online en werd de eerste vlag boven Ringland gehesen. Die website presenteert voor het eerst in twintig jaar een wervende oplossing van het Antwerpse mobiliteits­vraagstuk. Het is een eenvoudige en heldere schets zoals we dat van architecten en steden­bouwkundigen verwachten. Ringland vertelt hoe de historische vergissing van een te compacte Antwerpse ring kan worden omgebogen tot een positief gegeven. Niet door die ring te sluiten, maar door hem te herorganiseren en te overkappen.
Het manoeuvre Ringland contrasteert mooi met de armoede van een oplossing die tot stand komt als techneuten en politici zich terugtrekken in achterkamers. Met een project als Ringland kan je een stad verenigen in plaats van verdelen. Maar dat kan alleen met een burgemeester die niet te ijdel is voor een U-bocht.

schrijf je in voor de nieuwsbrief