low architecten

gepubliceerd op 18.06.2012 | tekst Dominique Pieters http://www.low-architecten.be/
© low architecten

“Aim Low and go High” blogde iemand enige tijd geleden op ‘ilovebelgium.be’. De vlotte ingenieur-architecten Stijn Cockx en Tom Hindryckx kunnen zich in die uitspraak wel vinden. Met voldoende vastberadenheid geven ze te kennen dat het bureau niet vies is van een gezonde dosis ambitie, iets wat naar voren komt in de wedstrijdaanpak, de ontwerpvisie en de afwerkingsgraad van de projecten van dit zes jaar jonge bureau. Door ongeduld gedreven, startten de studiegenoten, dankzij het sleutelproject Ankerrui en na luttele afzonderlijke projecten, low architecten op met een drietal medewerkers. Door een overschakeling van sociale-woningbouwwedstrijden naar meer grootschalige en diverse wedstrijden voor overheidsopdrachten met zes daaruit voortvloeiende projecten, groeide het bureau uit tot acht projectverantwoordelijke (ingenieur-)architecten en één officemanager.
De rationele beslissingen die het ontwerpproces van low tekenen, vullen elkaar goed aan, net zoals de verschillende accenten die Stijn en Tom leggen. Zij zetten de grote lijnen uit en vormen samen de drijvende kracht achter een team van gemotiveerde medewerkers. Samen staan ze voor één visie, één esthetiek; beiden zijn ze even gebeten en snel. De wedstrijdaanpak is gericht. Met een gemiddelde van acht wedstrijden per jaar, richt low op ontwerpwedstrijden met preselectie. Daarbij komt het als ‘underdog’ vaak naast architectuurcoryfeeën te staan, maar sluiten ze een naar hun mening meer ‘inferieure’ behandeling als ‘studiebureau’ uit. De ontwerpvisie is gestoeld op de uniciteit van projecten. Zo houdt het Antwerpse bureau zich scherp, en bouwt het zijn portfolio gericht uit: “Geen 110 referenties van dezelfde typologie zijn nodig, één is voldoende.”
Voor de afwerkingsgraad van de projecten zetten beide vennoten ten volle in op een beperkt aantal posten uit de meetstaat. Die gekozen posten zijn een investering waard en worden dan ook gekenmerkt door gedetailleerde en kwaliteitsvolle afwerking. Deze geraffineerdheid vormt een treffend contrast met de ruwe afwerking van andere gebouwonderdelen. Een gemene deler van half werk biedt immers niet de uitdaging en uitstraling waar het bureau voor staat.

schrijf je in voor de nieuwsbrief