Reyers 2020: MDW en V+ bouwen het nieuwe RTBF

gepubliceerd op 22.03.2016 Wedstrijd
© Maxime Delvaux

© Maxime Delvaux

De winnaar voor de nieuwe RTBF-hoofdzetel is bekend: V+ in samenwerking met MDW Architecture. Het winnende ontwerp getuigt van een zin voor open, moduleerbare, flexibele en lichte architectuur die bij kantoorprojecten eerder zeldzaam is. Er worden openbare ruimten gecreëerd die geen monumentaliteit nastreven, maar inspelen op de dynamiek van de wijk. Het nieuwe complex komt ten westen van het huidige RTBF-gebouw. In 2020 zal het er staan. De sleutelwoorden van het wedstrijdbestek voor dit mediahuis waren transparantie, modulariteit en duurzaamheid. Door de ontwikkeling van de mediatechnologie zijn de huidige lokalen van de RTBF voorbijgestreefd. Er is nood aan opener ruimten en een meer horizontale organisatie van het werk: meer open spaces, meer licht, meer polyvalentie, meer sociale interactie. V+ en MDW hebben daarop ingespeeld met een ‘Italiaans palazzo’, zoals de RTBF het noemt, dat een grote openheid op de wijk vertoont. Wat de glazen gevels voor de buitenkant zijn, dat is het wegvallen van scheidingsmuren tussen de kantoren voor de binnenkant. De zeven verdiepingen hebben elk een andere hoogte. Bij elke verdieping hoort een aaneenschakeling van tuintjes. Het dakterras is moduleerbaar. De begane grond, lichtjes gescheiden van de andere verdiepingen, is opengewerkt naar het toekomstige mediaplein toe. Zo zal de ruimte tussen de dicht bij elkaar gelegen toekomstige gebouwen van de RTBF en de VRT (Robbrecht en Daem Architecten) geen ganggevoel oproepen. Het geheel zal een innovatieve audiovisuele pool vormen in dienst van de gebruikers en de stedelijke omgeving.

 

www.rtbf.be

schrijf je in voor de nieuwsbrief