Nu ook wonen op Tour & Taxis

gepubliceerd op 09.02.2016 | tekst Thomas Martin Wedstrijd
WEB_TourTaxis

© Extensa

Het consortium AWG – Sergison Bates architects – noAarchitecten won de wedstrijd voor de ontwikkeling van ‘zone M’ op de site van Tour & Taxis in Brussel. Het gaat om ca. 81000 m2, of zo’n 700 woongelegenheden. Projectontwikkelaar Extensa organiseerde de wedstrijd in samenspraak met bMa Kristiaan Borret. Ze sluit aan bij het ‘Plan Canal’, dat bedrijvigheid aan woongelegenheid koppelt. (> A+256). 

Op 2 februari raakte bekend dat Extensa, in overleg met Kristiaan Borret, AWG – Sergison Bates architects – noAarchitecten als winnaar heeft aangeduid. Daarmee liet het team vier andere met even ronkende namen achter zich: Baukunst – Diener & Diener Architekten – Rapp+Rapp, Caruso St John Architects – De Smet Vermeulen Architecten – Frederic Vandoninck – Wouter Willems Architecten, Stéphane Beel Architect – uapS – NFA, en Tony Fretton Architects – POLO Architects – Hub.

De wedstrijd vroeg de deelnemers om het masterplan van MSA voor de hele site van Tour & Taxis verder uit te werken voor de zone M, een rangeerterrein in het verlengde van de ‘Gare Maritime’. Op basis van een beeldkwaliteitsplan moesten de teams de publieke ruimte en de potentiële bouwvolumes verder definiëren. Zij dienden ook een beeld te geven van de architectuur die hen hierbij voor ogen stond. Zij moesten wel rekening houden met de reeds gestarte ontwikkeling van 115 woningen aan de kant van de Picardstraat. Dit ontwerp van Jaspers-Eyers Architecten beslaat zowat de helft van de straatwand.

Het team AWG-Sergison Bates – noAArchitecten vertrok vanuit de sterke punten van het masterplan en ontwikkelde die verder. De ene helft van het gebied zien ze als een meer open en publiek domein, met een brede dreef die de Picardstraat verbindt met een nog aan te leggen park op de site van Tour & Taxis. Hier bestaat de bebouwing uit ‘solitaires’, vrijstaande gebouwen met een ‘footprint’ van 25*25 m en 8 of meer bouwlagen. Het tweede deel van het terrein is dichter bebouwd. Lagere bouwvolumes van zo’n 5 etages worden hier vooral rond binnenpleinen geschaard.

Het winnende team definieerde een potentiële vloeroppervlakte van 93.000 m2, waarvan nu reeds 12.000 in ontwikkeling. De resterende 81.000 m2 zijn vooral bestemd voor huisvesting, maar daarnaast is er wellicht plaats voor verwante bestemmingen zoals een woonzorgcentrum, assistentiewoningen, of buurtvoorzieningen.

schrijf je in voor de nieuwsbrief