Nieuwe vleugel voor Design Museum

gepubliceerd op 23.10.2019

Design museum Gent © Trans, Carmody Groarke en Re-st

Het ontwerpteam ‘Trans, Carmody Groarke en Re-st’ mag de nieuwe vleugel van Design Museum Gent ontwerpen. Dat maakten het museum en de gedelegeerd bouwheer sogent (het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf) vandaag bekend. Het architectenteam kon de jury overtuigen met een uitnodigend concept dat Design Museum Gent als een stedelijke ontmoetingsplek op de kaart zal zetten.

De nieuwe vleugel op het nu nog braakliggend terrein aan de Drabstraat zal gratis toegankelijk zijn en werken als een ‘derde ruimte’ tussen de publieke ruimte en het museum. Het zal de reeds bestaande gebouwen van het museum aan elkaar linken, bijkomende exporuimte creëren, maar ook plaats bieden aan een auditorium, ateliers, een shop en horeca.

Om de uitbreiding mogelijk te maken gingen de bouwheren op zoek naar een ontwerpteam via de Open Oproep-procedure van de Vlaams bouwmeester. In het najaar van 2018 werden uit 96 inzendingen vijf ontwerpteams geselecteerd die een ontwerp mochten indienen. (Alan Baxter, Assemble Studio, Czvek Rigby – aNNo, Felt, Monadnock – BEL – Carmody Groarke, Re-st, Trans – Office Kersten Geers David Van Severen). De keuze van de jury viel op de inzending van de tijdelijke vereniging van Trans uit Gent, Carmody Groarke uit Londen en Re-st uit Antwerpen.

Het gekozen ontwerp stelt een sober volume voor in één materiaal. Het gebouw is geen spektakelarchitectuur, maar laat zich net lezen als een beheerste landmark die zich perfect in het bestaande straatbeeld en het omliggende stadsbeeld inpast.

“Het ontwerpteam heeft de sociale, participatieve en technologische uitdagingen van het museum van de toekomst goed begrepen en geeft een goede vertaling van de concepten ‘Third Place’ en ‘Smart Museum’. Zien en gezien worden zijn belangrijk in dit concept: het gebouw ziet de stad en omgekeerd. Het ontwerp zal ons helpen om onze ambitie als een ‘community sense making museum’ te realiseren, een museum dat future proof is en dat vooral zinvol is voor de volledige gemeenschap. Een plek waar de bezoeker de collectie op een interactieve manier kan leren kennen en waarbij o.a. technologie de beleving kan versterken.” (Katrien Laporte, directeur Design Museum Gent)

Meer info via www.stad.gent.

Design museum Gent © Trans, Carmody Groarke en Re-st

Design museum Gent © Trans, Carmody Groarke en Re-st

schrijf je in voor de nieuwsbrief