Het tijdschrift A+ Architecture in Belgium vindt zichzelf opnieuw uit!

gepubliceerd op 25.02.2019

Het tijdschrift A+ Architecture in Belgium vindt zichzelf opnieuw uit! Vanaf 2019 verschijnt A+ Architecture in Belgium in de vorm van 4 klassieke nummers en 2 speciale edities.

4 klassieke nummers

Een aangepast, handzaam formaat, enkele nieuwe rubrieken, meer pagina’s: A+ zit in een nieuw kleedje! De 4 klassieke nummers brengen nog meer projecten, een interview met een vooraanstaand internationaal architect, en de actualiteit uit de architectuurcultuur (lezingen, tentoonstellingen, boekbesprekingen). De thematische artikels zijn beknopt. Bij elk artikel is een Engelse samenvatting toegevoegd.

2 speciale edities

Naast de 4 klassieke nummers brengt A+ ook elk jaar 2 speciale edities uit. Deze speciale edities, die gemaakt worden samen met een externe partner, richten zich heel concreet op een specifiek thema. Dit thema wordt helemaal uitgespit uit aan de hand van rijkelijk geïllustreerde artikels. Deze edities zijn eerder boeken dan tijdschriften. Ze worden in het Engels uitgegeven en richten zich zo niet alleen tot de Belgische architecten, maar zijn ook bedoeld voor een internationaal lezerspubliek. A+ organiseert samen met de partner telkens een feestelijk moment waarop de editie wordt voorgesteld: een perfecte gelegenheid om collega-architecten, opdrachtgevers en andere vakmensen uit het veld te ontmoeten.

Thema’s 2019

A+276 Building sites
(verschijnt 25 februari)
In dit nummer, gewijd aan werven, toont A+ voorbeeldprojecten in verschillende werffases en onderzoeken daarbij welke (ontwerp)beslissingen in situ werden gemaakt. Een nummer vol getuigenissen en interviews met architecten, ingenieurs en aannemers.
A+277 Lost souls
(verschijnt 29 april)
Deelnemen aan architectuurwedstrijden vergt tijd en energie. Het is een investering, vooral ook financieel. Wat is alsnog de ‘return on investment’ van een ingediend ontwerp dat niet tot winnaar werd gekroond, en dus nooit gerealiseerd zal worden? Welke positie neemt een verloren wedstrijdontwerp in binnen het voortdurende ontwerpende onderzoek van een bureau?
A+278 speciale editie 1 | Brussels
(verschijnt 24 juni)
Het allereerste nummer uit de reeks speciale edities wijdt A+ aan onze hoofdstad. A+278 Brussels wordt een nummer waarin architectuur en stedelijke transformatie centraal staan als krachtige politieke instrumenten om de sociale cohesie, de levenskwaliteit en de welvaart van de hedendaagse stad te verbeteren. Deze publicatie onderzoekt een reeks exemplarische projecten in Brussel, die de stedelijke ontwikkeling in heel Europa kunnen inspireren: Brussel als laboratorium voor de toekomstige Europese stad.
In het Engels 
A+279 Schools
(verschijnt 23 september)
De inhaalbeweging voor schoolinfrastructuur ‘Scholen van Morgen’ werd in het leven geroepen en per decreet vastgelegd in 2006 in Vlaanderen. Er zijn ondertussen 160 projecten uitgevoerd en in gebruik. In Franstalige gemeenschap werden de laatste tien jaar ook vele nieuwe scholen gebouwd. Wat zijn de ‘meest geslaagde’ trajecten en projecten?
A+280 speciale editie 2 | Collective Housing
(verschijnt 7 oktober)
De traditionele vrijstaande woning past niet meer binnen het huidige maatschappelijk discours over duurzaam ruimtegebruik, woongedrag en mobiliteit. In deze publicatie tonen we collectieve woonvormen in de dorps- of stadskernen die hiervoor een waardevol alternatief kunnen vormen dankzij de ruimtelijke én huiselijke kwaliteit van de gedeelde ruimtes.
In het Engels – in samenwerking met Architectuurwijzer en UHasselt
A+281 Silence
(verschijnt 18 november)
Parallel voltrekken zich twee maatschappelijke tendensen: enerzijds de noodzaak aan verstilling en bezinning in een geseculariseerde maatschappij, anderzijds de erkenning van ‘niet-Westerse’ godsdiensten. Lijken deze plekken voor contemplatie en gebed op elkaar? Geldt de desolate natuur als vervangplaats voor de kerk? Wat zijn moderne monumenten en gedenktekens?

Ben je geïnteresseerd?

Abonneer je en mis geen enkel nummer! Ontdek onze verschillende formules hier.

Heb je vragen?

Ga naar onze FAQ!

schrijf je in voor de nieuwsbrief