NICHE: Matador – Maison Folie

gepubliceerd op 10.07.2014 A+ Lezing

ccp

In de laatste NICHE van het seizoen wordt het Maison Folie te Bergen voorgesteld van het Brussels-Bergens architectenbureau Matador.

Maison Folie werd ondergebracht in een oude school, die gelegen is in een verlaten bouwblok in het centrum van Bergen. Door het ontwerp te enten op de circulatieroutes en in te zetten op een reversibel ruimtegebruik met flexibel meubilair, werd het geheel opgevat om een waaier van uitdrukkingsvormen te kunnen onderbrengen, gaande van artistiek onderzoek tot lezingen en zelf tuinieren. De sporen van de activiteiten die elkaar opvolgen leggen een nieuwe laag tekens over wat overbleef van de voormalige bestemming van het gebouw en dragen bij tot een atmosfeer van culturele kruisbestuiving. Centraal in het ontwerp staat een monumentale poort in roestvrij staal, die een hedendaagse dimensie geeft aan het gebouw en die in de zomer volledig kan opengezet worden en uitgeeft op een diepe scène.

In zijn lezing zal Marc Mawet, een van de partners binnen het architectenbureau Matador, ingaan op hoe deze culturele ruimte wordt gebruikt. De maquette van de Maison Folie zal nadien worden bijgezet in de alcoven in de wandelgangen van de Henry Le Boeufzaal, naast de maquettes van noAarchitecten, AgwA, Bulk architecten en Office KGDVS.

De NICHE-lezing en  microtentoonstelling maken deel uit van het Human Cities Festival. Dit tweejaarlijks evenement biedt een brede waaier van activiteiten die gewijd zijn aan de Brusselse publieke ruimte en die een breed publiek willen sensibiliseren over het belang van de kwalitatieve aanleg hiervan.

Praktische informatie
NICHE Matador – Maison Folie
Lezing
Marc Mawet
05.05.2010, 20:00
In het Frans
4 euro

Tentoonstelling van de maquette
06.05.2010 – 30.09.2010
Wandelgang van de Henry Le Boeufzaal
Vrije toegang

Coproductie : Paleis voor Schone Kunsten, A+ Belgisch tijdschrift voor Architectuur, Orde van Architecten
Structurele partners van de NICHE reeks: Protect, Regie der Gebouwen, Duravit
Steun: Vlaamse Overheid, Communauté française – Cellule Architecture, Febelcem, Human Cities

schrijf je in voor de nieuwsbrief