Lezing door Xaveer De Geyter

27.11.2013 A+ Lezing

De internationaal erkende architect Xaveer De Geyter begon zijn opmerkelijke carrière in 1988 met de oprichting van zijn architectuurbureau XDGA. Met projecten van verschillende schalen, van individuele huizen tot masterplannen, ontwikkelt hij een enkelvoud houding die, zoals door C. Van Gerrewey onderstreept, de onzekerheden van het project op een heldere en positieve manier benadert.

Zijn eerste realisaties, twee huizen te Mariakerke (1991) en te Brasschaat (1992), werden opgemerkt door architectuurcritici en zorgden ervoor dat hij kon deelnemen aan internationale en stedenbouwkundige wedstrijden. In het begin van het nieuwe millennium leiden zijn eerste realisaties op grotere schaal (Torens in Breda, het Saint Maurice-eilandje te Rijsel) tot een internationale ontwikkeling van zijn praktijk. Vandaag telt zijn architectuurbureau meer dan vijftig medewerkers.

XDGA werkt zowel rond infrastructuur als openbare programma’s, woningen en onderzoek. Een paar van hun recentste projecten zijn woningen in Bordeaux en Parijs, gebouwen van de Universiteit Gent en de Elishout toren in Anderlecht. Als vector van kritisch onderzoek spelen wedstrijden een belangrijke rol binnen de werking van het bureau. In Brussel wonnen ze onder meer de wedstrijden voor de vernieuwing van het Rogier- en Schumanplein; in Antwerpen wonnen ze de wedstrijd voor de aanleg van het nieuwe Provinciehuis.

Xaveer De Geyter – die in 2012 al te gast was bij BOZAR ARCHITECTURE/A+ in het kader van de expo 4X4. 4 Visies op de Noord-Zuidverbinding zal over zijn werk spreken tijdens een lezing in het Paleis voor Schone Kunsten op 27 november, ter gelegenheid van de tentoonstelling Xaveer De Geyter Architects. XDGA_160_expo die vanaf 8 november loopt aan het CIVA. 

 

Lezing Xaveer De Geyter
27 november 2013, 20u [in het Engels]
Zaal M, Paleis voor Schone Kunsten, Brussel
8 / 5 euro
Bestel tickets

Bezoekersgids pdf .
Een coproductie van A+/Bozar Architecture en de CIVA

In het kader van de tentoonstelling Xaveer De Geyter Architects. XDGA_160_expo in de  CIVA van 8.11.2013 tot 26.01.2014

XDG

Elishout Tower © Frans Parthesius

 

coproducteur:

 

steun:

Region-FR-NL-EN-RGB_72 VlaamseGemeenschap_leeuwkleurfederation-wllaonie-bxl-copie

 

 

 

 

 

 

schrijf je in voor de nieuwsbrief