Laurent ney: shaping forces

gepubliceerd op 10.07.2014 A+ Lezing

Knokke-Heist footbridgeIn het kader van de tentoonstelling ‘Laurent Ney. Shaping Forces’, die momenteel loopt in het Paleis voor Schone Kunsten, geeft Laurent Ney een lezing over zijn ontwerppraktijk en zijn projecten. De avond van de lezing zal de tentoonstelling uitzonderlijk te bezichtigen zijn in een nocturne tot 21u.

In een tijdspanne van 12 jaar heeft Laurent Ney een uitzonderlijke plaats ingenomen in de lokale architectuurproductie. Enerzijds werkte hij samen met nagenoeg alle Belgische ontwerpers die bezig zijn met kwalitatieve architectuur. Anderzijds stond hij zelf in voor de realisatie van een reeks zogenaamde kunstwerken: bruggen en passerelles die her en der hun plaats vonden in het Belgisch landschap.

In zijn zoektocht naar de optimale vorm, beschouwt Laurent Ney krachten als de grondstof waaruit de ingenieur zijn structuur als een sculptuur tot stand brengt. Zijn praktijk, die de berekening en het ontwerp combineert, wordt doorkruist door een aantal constanten bezorgdheid: het verbinden van structurele elementen, de hiërarchisering van deelproblemen, de context waaruit een structureel ontwerp ontstaat, ontwerpstrategiën, geometrie, materialiteit en, natuurlijk, vorm.

Tijdens zijn lezing, zal Laurent Ney over deze thema’s spreken evenals over zijn gerealiseerd of in aanbouw projecten, zoals de Stadsbrug Nijmegen te Nederland en de Anderlecht Stadium te Brussel.

 

Lezing door Laurent Ney
18 mei 2010 om 19 uur
In het Nederlands en het Frans
7 | 4 euro (-26/+60)

Coproductie: Paleis voor Schone Kunsten, A+ Belgisch tijdschrift voor architectuur, Orde van architecten.
Steun: Regie der Gebouwen, Vlaamse Overheid, Wienerberger.

schrijf je in voor de nieuwsbrief