Jan Gehl - People City

11.02.2010 A+ Lezing

DSC_0090

 

Wat betekent duurzaamheid als we het over steden en openbare ruimte hebben? Is het voldoende om met duurzame materialen te werken of te pleiten voor meer voetgangers en fietsers? Of zijn steden die op menselijke maat zijn gebouwd per definitie duurzaam? En wat betekent dit dan concreet voor de ontwerper van de openbare ruimte?

Op 11 februari 2010 komt de invloedrijke Deense architect en professor Jan Gehl in het Paleis voor Schone Kunsten spreken over zijn aanpak en theoretisch achtergrond. Binnen zijn onderzoekscel aan de School of Architecture te Copenhagen heeft Jan Gehl een unieke werkmethode ontwikkeld waarbij de prioriteiten van bewoners het uitgangspunt zijn voor het planningsproces van de stad. De studie van het menselijk welbehagen ligt bij Gehl aan de basis van een strategisch plannings- en ontwerpproces: met zijn bureau ontwikkelde hij een specifieke onderzoeks- en mappingsinstrument dat aangeeft hoe bepaalde stadsgebieden kunnen gebruikt worden.
 
Jan Gehl maakte internationaal naam met de publicatie van het boek ‘Life Between Buildings’ (1987), waarin hij beschrijft hoe kleine verbeteringen de stad Kopenhagen in 40 jaar tijd geleidelijk hebben getransformeerd, van een autogerichte naar een voetgangersgerichte stad. De Strøget zone in Kopenhagen, een van de grootste autovrije zones in Europa, kan beschouwd worden als het resultaat van Gehls werk. Inmiddels is Gehl wereldwijd actief. In 2004 voerde hij een studie uit over de kwaliteit van de publieke ruimte in Londen en in 2007 werd hij door het Department of Transportation van de stad New York gevraagd verbeteringen voor voetgangers en fietsers voor te stellen. Gehls werk werd gelauwerd met een reeks internationale onderscheidingen, waaronder de Patrick Abercrombie Prize for Exemplary Contributions to Town Planing (IUA) en een eredoctoraat van de Heriot-Watt University in Edinburgh.

De lezing van Jan Gehl wordt georganiseerd in samenwerking met de opleiding [pyblik] die sinds 2007 op initiatief van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest werd ontwikkeld aan de Sint-Lucas architectuurhogeschool en het ISACF-La Cambre, in samenwerking met de KULeuven
[pyblik] biedt opleidingen aan ter bevordering van de cultuur en het metier van de publieke ruimte en heeft als doelstelling de knowhow en expertise inzake publieke ruimte te centraliseren. De opleidingen zijn gericht op ontwerpers en administraties die werkzaam zijn op het grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Praktische informatie

Lezing door Jan Gehl

Plaats: Paleis voor Schone Kunsten, Zaal M

Datum: 11.02.2010 – 19:30

Talen: De lezing is in het Engels

Tickets: € 7 – € 4 (reductie: -26 60+) 
Info en tickets: +32 (0) 2 507 82 00

 


Coproductie: BOZAR ARCHITECTURE, [pyblik], A+ Belgisch tijdschrift voor architectuur
Steun: Brussels Hoofdstedelijk Gewest, ISACF-La Cambre, Sint-Lucas architectuurinstituut, KULeuven


schrijf je in voor de nieuwsbrief