Interiors. Notes & Figures: de lezing

03.12.2014 tot 03.12.2014 | tekst sga A+ Lezing

bvsite

Hoe ‘bewonen’ wij een huis? Dat is de hamvraag in “Interiors. Notes & Figures”, de Belgische inzending die nog tot 23 november wordt getoond op de Biënnale van Venetië. Het einde van deze 14e editie is in zicht; tijd dus om even terug te blikken op onze deelname. Op 3 december heeft Bozar Architecture/A+ Architecture in Belgium de ploeg van de Belgisch paviljoen uitgenodigd om een lezing te geven over de totstandkoming en de resultaten van “Interiors”. Dit project wordt voorgesteld door Bernard Dubois (architect), Mathieu Berger (socioloog) en Maxime Delvaux (fotograaf) .

Zelden is het interieur, als discipline, onderwerp van architecturaal onderzoek. Nochtans kan het niet los gezien worden van zijn architectuur; het is een fundamenteel onderdeel ervan. Het interieur biedt een kader voor het dagelijks leven. Het is in continue transformatie en evolueert mee, samen met de noden van zijn gebruikers.

Onder het globaal thema van de Biënnale, ‘Fundamentals’, ging het team van het Belgisch paviljoen op zoek naar verschillende typologieën van huiselijkheid. Hun onderzoek ging van start op 1 september 2013. Ze doorkruisten het land en bezochten zo’n 256 woningen. Ieder interieur werd op dezelfde manier gedocumenteerd: een frontale foto, genomen met een groothoekobjectief, telkens vergezeld door notities en schetsen. Deze beelden vormen de basis voor de tentoonstelling “Interiors. Notes & Figures”, alsook voor de gelijknamige cataloog. Ze illustreren hoe bewoners zich een ruimte toe-eigenen en hoe divers onze notie van ‘huiselijkheid’ kan zijn. “Interiors. Notes & Figures” gunt ons een blik achter de façade.

De catalogus en de tentoonstelling in het Belgisch paviljoen is opgesteld door de Fédération Wallonie-Bruxelles, Cellule architecture.
De catalogus ”Interiors. Notes and Figures” zal te verkrijgen zijn tijdens de avond van de lezing.

 

Praktisch

Lezing door Bernard Dubois, Mathieu Berger & Maxime Delvaux
Interiors. Notes & Figures
03.12.2014, 20:00
Paleis voor Schone Kunsten, Studio
In het Frans
Tickets 5|3 euro (-26|60+) 
Coproductie: A+ Architecture in Belgium, Bozar Architecture
Steun: Fédération Wallonie-Bruxelles, Vlaamse Overheid, Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Brussel Stad

Over het project ‘Interiors. Notes & Figures’, zie A+249.

Curatoren: Sébastien Martinez Barat, Bernard Dubois, Sarah Levy, Judith Wielander
Photograaf: Maxime Delvaux
Collaboratoren: Benjamin Lafore, Sophie Dars, Mathieu Berger
Vormgeving: Gregory Dapra, Laure Giletti

schrijf je in voor de nieuwsbrief