Het Parijse bureau Lacaton & Vassal wint de EU Mies Award 2019 met de renovatie van een sociaal woningblok in Bordeaux (F).

gepubliceerd op 10.04.2019 | tekst Eline Dehullu Prijs

Grand Parc, Bordeaux by Lacaton & Vassal architects, Frédéric Druot Architecture, Christophe Hutin Architecture – photo © Philippe Ruault

De EU Mies Award is de belangrijkste prijs in de architectuurwereld en wordt om de twee jaar uitgereikt. De editie van 2019 telde 383 inzendingen uit 38 landen. Veertig daarvan haalden de shortlist, vijf werden finalist, waaronder twee Belgische bureaus.

De jury kroonde Grand Parc in Bordeaux, een transformatie van een appartementsgebouw uit de jaren 60, tot laureaat. In plaats van het bestaande ordinaire gebouw af te breken, pasten architecten Lacaton & Vassal, Frédéric Druot en Christophe Hutin het woonblok aan door er aan weerskanten brede buitenkamers aan toe te voegen. Zo gaven ze de bewoners – die er gedurende de hele renovatie trouwens bleven wonen – meer ruimte, meer licht, meer uitzicht. Het project blinkt volgens Dorte Mandrup, Deens architect en hoofd van de EU Mies Award jury, uit in aanpasbaarheid en generositeit. “This transformation is a clear case of clever re-use. It pushes the boundaries of the way of thinking about architecture and sustainability. It sets new agendas.”

Grand Parc, Bordeaux by Lacaton & Vassal architects, Frédéric Druot Architecture, Christophe Hutin Architecture – photo © Philippe Ruault

Mandrup bekent dat de winnaar pas werd gekozen na een vijf uur durende discussie onder de juryleden. De twee Belgische finalisten, 51N4E met het Skanderbegplein in Tirana [zie A+274] en architecten de vylder vinck taillieu met Caritas in Melle [zie A+261], maakten het respectievelijk tot eervolle laatste en voorlaatste afvaller. Ook deze projecten zetten in op het slim aanpassen van een bestaand gegeven. Skanderbeg was eerst een banaal plein voor militaire oefeningen, nu is het een populaire open plek met park voor elke inwoner van Tirana. Aan het Caritasproject werd dan weer hulde gebracht omwille van de creatieve transformatie van een villa tot genereus zorgoord voor psychiatrische patiënten. In de keuze van de laatste finalisten door de jury is het dus telkens hierom gegaan: adaptive re-use en ‘generosity of space’.

Skanderbeg Square, Tirana by 51N4E, Anri Sala, Plant en Houtgoed, iRI – photo © Filip Dujardin

PC Caritas, Melle by architecten de vylder vinck taillieu – photo © Filip Dujardin

Er werd ook een prijs toegekend aan een opkomend architect. Studio Bast uit Toulouse won deze prijs voor een nieuwbouw kantine aan een school in Montbrun-Bocage in de Franse Pyreneeën.

School refectory, Montbrun-Bocage by Bast – photo © Bast

De winnaars en alle 40 inzendingen die het haalden tot de shortlist worden aan de hand van maquettes, plannen en foto’s voorgesteld op een tentoonstelling die in mei opent in Barcelona en daarna verder reist door Europa. Op 13 september houdt ze halt in Bozar in Brussel.

schrijf je in voor de nieuwsbrief