Geert Bekaert (1928-2016)

gepubliceerd op 12.09.2016 | tekst Christophe Van Gerrewey
_GV_02 6

© Godfried Verschaffel

Architectuurcriticus Geert Bekaert overleed in de nacht van 10 op 11 september in Antwerpen. Hij was 88 jaar oud. Geboren in Kortrijk in 1928, schreef hij sinds de jaren vijftig aan een van de meest omvangrijke non-fictionele oeuvres in het Nederlandse taalgebied. De architectuur was – met kunst en design in de schaduw – zijn belangrijkste onderwerp, maar het werk van architecten was geen doel op zich.

De geniale denkbeweging aan de basis van zijn teksten, was eenvoudig: het leven is zinloos, de samenleving heeft betere tijden gekend, en de monumentale verwezenlijkingen van kunst en cultuur liggen in het verleden. En toch moeten we verder. Van die noodzaak is de architectuur het beste bewijs. Kunstenaars mogen wanhopen, bekritiseren en ongelukkig zijn – architecten hebben, als ze hun vak verstaan, het beste met de mens en de wereld voor. Mensen moeten leven en wonen, hoe tijdelijk of provisoir ook. Architectuur en de daad van het bouwen zijn een bevestiging en een viering daarvan – een rituele poging om alledaagse dingen waarde, tijdsduur en betekenis te geven, door ze tot een bewuste en intense ervaring te maken.

 

In 1983 schreef Geert Bekaert op vraag van onze toenmalige redactie een tekst die de balans moest opmaken van de Belgische architectuur in de jaren zeventig. Zijn artikel werd echter – onder druk van de Orde – prompt afgewezen; ze weigerden de tekst te publiceren, omdat het een aanklacht was tegen de grauwheid van de Belgische architectuursituatie en er niet mis te verstane beschuldigingen aan het adres van de Orde in werden geopperd (Smets, 1990). Het artikel verscheen uiteindelijk in het juni-nummer van het Nederlandse Wonen–TA|BK. [SG]

‘Wie over architectuur wil spreken, sta op, en zwijge.’ kunt u hier nu volledig (her)lezen.

 


* Smets, M. (1990). Een tijd van aarzeling en uitdaging. In F. Vanhaecke (red.), 1951-1991: een tijdsbeeld (pp. 317-324). Brussel: Koning Boudewijn Stichting.

** Wie over architectuur wil spreken, sta op, en zwijge. Wonen-TA|BK, 10 (11), 10-27.

schrijf je in voor de nieuwsbrief