Gedoemd om te verdwijnen?

gepubliceerd op 11.03.2015 Debat

NL_Project l'évêché Luik

Het zwembad van het bisdom in Luik en het vroegere stadhuis van Ougrée worden gedeeltelijk met sloping bedreigd, door een gebrek aan middelen maar ook aan politieke wil. In A+252 blikt Maurizio Cohen terug op de historiek van deze twee realisaties van de groep EGAU.

De toekomst van het Centre sportif du Grand Séminaire de l’Evêché in Luik is onzeker. Het werd in het begin van de jaren 1960 ontworpen en getuigt van een goed evenwicht tussen architecturale kwaliteit, spaarzame middelen en stedelijke integratie. In 2005 moest het de deuren sluiten voor conformiteitswerken. Ook al is het gebouw opgenomen in de Inventaris van bouwkundig erfgoed van Wallonië, toch is het sindsdien aan het vervallen en zou het, door gebrek aan daadkracht, wel eens een droevig lot kunnen ondergaan.

Het vroegere stadhuis van Ougrée is ook een symbool van de naoorlogse architectuur en rekent op een nieuwe bestemming. Het pakt uit met een verbazingwekkende driedimensionale metaalstructuur en een sterk volume, afgegrensd door een gordijnmuur die representatief is voor deze periode. Ook dit stuk architectuur is volledig afhankelijk van de beslissingen van de overheid.

Het artikel ‘Requiem pour la piscine de l’évêché’ van Simon Ancion en Jimmy Thonon zet het debat voort en diept de bedreiging die over de twee modernistische gebouwen in Luik verder uit.

 

> Lees het volledige artikel in A+252.

schrijf je in voor de nieuwsbrief