Fidias Awards 2015: de winnaars

gepubliceerd op 21.12.2015 Wedstrijd

Fidias Awards

Op 18 november werden voor de vijfde maal de Fidias Awards uitgereikt. Deze worden sinds 2008 uitgeloofd door de Associatie van Interieurarchitecten van België (AiNB). Professionelen konden met hun realisaties meedingen binnen de categorieën ‘privé’, ‘commerciële gebouwen’, ‘openbare gebouwen’ en ‘meubelontwerp’.  Interieurarchitecten in spe konden zich kandidaat stellen binnen de categorieën ‘interieurontwerp’ en ‘meubelontwerp’.

Uit de tweeëntwintig studenteninzendingen kwam Lex Engelbert als hoofdwinnaar uit de bus met zijn ontwerp voor een collectief woonproject in een voormalig brandweerkazerne in Antwerpen. In de categorie ‘meubelontwerp’ behaalde Michelle Janssen goud met haar stoelontwerp ‘Corten’. Het zitmeubel ontving eveneens het eco label.

Onder de zestig professionele inzendingen viel interieurarchitect Chris Vantornhout (Lineos) twee maal in de prijzen: binnen de categorie ‘commerciële gebouwen’ met de reconversie en uitbreiding van een bestaande bureelruimte, en binnen de categorie ‘privé’  voor een verbouwing en uitbreiding van een privéwoning. In de categorie ‘openbare gebouwen’ ging de award naar Joost Claeys (Buro II & ARCHI+I) voor het ontwerp van een buitenschoolse kinderopvang in Gistel; volgens de jury een geslaagd voorbeeld van een “geïntegreerd project met een grote samenhang tussen concept, engineering en realisatie”. In de categorie ‘meubelontwerp’ kaapte Marc Supply van Studio Linja de trofee weg met zijn plooibare en duurzame ‘VMM bank’.

Ook enkele markante inzendingen werden in de kijker geplaatst, waaronder het poëtische schapendeken van Emmily Delbare en het transformeerbare meubelconcept ‘Projet Tortel’ van Erik Duterne.  “Interieurarchitectuur laat zich niet meer in een niche duwen. We zien dat ontwerpers een sterke, maar tegelijkertijd ook eigenzinnige stempel drukken op hun creaties, los van de internationale trend”, aldus Stefan Martens, voorzitter van de AiNB.

Alle genomineerden en laureaten zijn dit jaar opnieuw gebundeld in een Jaarboek. Meer info vindt u terug via de website van de Fidias Awards.

 

www.fidias-awards.be

www.ainb.be

schrijf je in voor de nieuwsbrief