Een tweede Belgisch crematorium voor Souto de Moura

gepubliceerd op 18.08.2015 Project , Wedstrijd

evere crematorium

Na Kortrijk zal ook Evere binnenkort een nieuw crematorium van de hand van de Portugese architect Souto de Moura bouwen, die zich deze keer associeerde met het architectenbureau Mathen.

Het team won zopas de wedstrijd uitgeschreven door de Intercommunale Coöperatieve Vennootschap voor Crematie, bij de procedure begeleid door de Brusselse bMa. Van de 47 ingediende kandidaturen, werden vijf teams uitgenodigd om een project voor te stellen – Daniel Dethier/CSD, Daniel Delgoffe, Baukunst, Coton/Lelion/Nottebaert & Kristoffel Boghaert. Een adviescomité koos het project van Souto de Moura/Mathen, dat adequaat en realistisch aan alle criteria beantwoordde.

Het voorgestelde gebouw bestaat uit twee niveaus, met beneden de ontvangstzalen en in de kelder de technische ruimten. Het lage ontwerp vergemakkelijkt de integratie in de groene omgeving, een heel belangrijk criterium voor de bouwheer. Het project biedt ook een oplossing voor een primordiaal element in dit type programma: de circulatie van de twee stromen. De eerste, technische stroom – van de doodkisten naar de zalen en daarna de terugkeer naar de ovens – en de tweede stroom, van personen; de twee stromen mogen elkaar niet kruisen. De bouwheer: “Dit project weerspiegelt de inspanning van de overheid om van crematoria echte ceremoniële plekken te maken.”

Op uitnodiging van A+, het Civa, Bozar en de ULB geeft Souto de Moura een lezing over zijn praktijk op 27 oktober, in het Paleis voor Schone Kunsten.

 

schrijf je in voor de nieuwsbrief