Dehullu Architecten wint Brick Award 2016

gepubliceerd op 20.06.2016 Prijs
Auditorium AZ Groeninge vzw, Dehullu Architecten © Dennis de Smet

Auditorium AZ Groeninge vzw, Dehullu Architecten © Dennis de Smet

Sinds 2004 organiseert Wienerberger de internationale Brick Awards. Deze tweejaarlijkse prijsuitreiking wil architecten aanmoedigen om kwaliteitsvolle architectuur in baksteen op te trekken. Dit jaar dongen er zo’n 600 projecten uit 55 verschillende landen mee naar de prijzenpot. Een Belgische realisatie, het auditorium van het ziekenhuis AZ Groeninge in Kortrijk, behoort tot de gelukkigen… 

Het gebruik van Wienerberger-producten vormt geen noodzakelijke voorwaarde om aan deze wedstrijd deel te nemen en de categorieën veranderen van jaar tot jaar, afhankelijk van de actualiteit. Zo stonden in 2016 de categorieën ‘Residentieel Gebruik’, ‘Openbaar Gebruik’, ‘Renovatie’, ‘Stedelijke Integratie’ en ‘Speciale Oplossingen’ op het programma, met een ‘Special Prize’ en een dubbele ‘Grand Prize’.

Op basis van een shortlist van 50 genomineerden na een eerste selectieronde, bekroonde de onafhankelijke jury van architecten uiteindelijk: architecten Duplex voor Cluster House in Zürich in Zwitserland (Special Prize); Studio SuperLimão voor de woning Marília in São Paulo in Brazilië (Renovatie); bureau Tropical Space voor Termitary House in Vietnam (Residentieel Gebruik); de ‘Grand Prize’ en ‘Prijs Speciale Oplossingen’ werden toegekend aan architect Dietmar Eberle voor het kantoorgebouw 2226 in Lustenau in Oostenrijk.

De tweede ‘Grand Prize’ en laureaat in de categorie ‘Stedelijke Integratie’ is HARQUITECTES, voor House 1014 in het historische centrum van Granollers in Spanje. De jury waardeerde de esthetische meerwaarde van de baksteen in dit project evenals het vermogen van de architecten – die op 20 oktober 2016 een lezing geven in het Paleis voor Schone Kunsten – om een zeer krappe residuele stedelijke ruimte te benutten.

De laureaat in de categorie ‘Openbaar Gebruik’ is een Belgisch bureau:  Dehullu architecten, voor het auditorium van het ziekenhuis AZ Groeninge in Kortrijk. Hier waardeerde de jury ook de visuele effecten van een ruwe en donkere baksteen, voor een gebouw dat volledig bestaat uit gebogen lijnen, in contrast met het bestaande gebouw: “De bakstenen werden verticaal geplaatst om de lintvormige, gebogen lijn van het gebouw te benadrukken”, licht architect Bert Dehullu toe.

Lees een exclusief interview met HARQUITECTES in het volgende nummer, A+261, dat op 19 september 2016 verschijnt, en vergeet niet uw plaats te reserveren voor de lezing van 20 oktober in het Paleis voor Schone Kunsten, zaal M – 20 uur!

Ontdek het auditorium van het AZ Groeninge in detail in ons volgende nummer A+261!

 

www.brickaward.com

schrijf je in voor de nieuwsbrief