Debat – Stedelijk Zwembad Oostende

20.04.2016 tot 20.04.2016 Debat
©  Lieve Colruyt

©  Lieve Colruyt

Begin 2015 werd de Open Oproep voor de renovatie van het Stedelijk Zwembad in Oostende na twee ronden stopgezet. In januari jongstleden besliste het Oostendse stadsbestuur om het ontwerp van Paul Felix en Jan Tanghe, daterend uit de jaren ’70, te slopen. De hal van het zwembad hoort zonder twijfel tot de krachtigste architectuur die de jaren ’70 in ons land hebben opgeleverd. Het was weliswaar niet beschermd, maar in de adviezen van Onroerend Erfgoed werd jarenlang voor respectvolle renovatie gepleit.  Met de bedoeling het gebouw respectvol te renoveren, uit te breiden en tevens tot een toeristische attractiepool uit te bouwen, werd er tussen 2013 en 2015 een procedure bij de Bouwmeester doorlopen. Deze werd plotseling stopgezet nadat minister president Bougeois op 6 januari jl. zijn weerstand tegen de afbraak opgaf. Daarop besliste het stadsbestuur elders een nieuw zwembad te bouwen, maar… ook om het bestaande gebouw te slopen en de toestand van voor te herstellen.

De beslissing om het gebouw uiteindelijk te slopen roept tal van vragen op. Hoe is de Open Oproep tot een einde gekomen? Hoe kan men omgaan met recent erfgoed? Kan er gepleit worden voor gedeeltelijke afbraak en deels herbestemming? Wat kan er met de omgeving gebeuren?
 
In het kader van ons volgende nummer A+259: (Re)think Preservation organiseren A+ en Oostende Werft een avonddebat omtrent het wel en wee van dit zwembad. Aan tafel zitten Pieter T’Jonck (hoofdredacteur A+), Stefan Devoldere (waarnemend Vlaams Bouwmeester), Paul Vermeulen (architect, A.be erfgoed) en Paul Deroose (landschapsarchitect).

 

Programma:

20u00: verwelkoming door Natalie Dewulf (moderator – Focus TV)

20u10: uiteenzetting A+259: (Re)Think Preservation, over omgaan met recent erfgoed – door Pieter T’Jonck (hoofdredacteur A+)

20u25: uiteenzetting Stefan Devoldere (waarnemend Vlaams Bouwmeester) over het verloop van de Open Oproep

20u40: uiteenzetting Paul Vermeulen (architect, A.be erfgoed) vanuit het standpunt van erfgoed

20u55: visie Paul Deroose (landschapsarchitect) op omgeving

21u10: vragenronde / debat gemodereerd door Nathalie Dewulf

22u00: afsluiten met een drankje

Toegang tot deze avond is gratis, mits registratie via het onderstaande formulier:

DEBAT | Stedelijk zwembad Oostende - Piscine communale d'Ostende 20.04.2016 - 20:00
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

 

oostende werft 300dpi 5x5

logo A+

schrijf je in voor de nieuwsbrief