Belgische architectuur: focus op jonge bureaus

gepubliceerd op 11.12.2018 A+ Expo

De tentoonstelling ‘Across – 8 offices, 8 objects, 8 projects’ markeert het einde van de lezingenreeks Across die in 2018 plaatsvond. Gedurende het jaar gaf deze lezingenreeks het woord aan acht Franstalige en Nederlandstalige bureaus die het afgelopen decennium hun bureau oprichtten. De lezingenreeks vond afwisselend plaats in Antwerpen en Luik.

Dit najaar organiseerde A+ Architecture in Belgium – in samenwerking met het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) en de Faculteit Architectuur van de ULiègeeen tentoonstelling die het werk van deze acht bureaus in de kijker zet: grue, Atelier Vens Vanbelle, MADAM architectuur, LRArchitectes, Raamwerk, CENTRAL ofaau, Laura Muyldermans en Bernard Dubois.

Elke bureau stelt op de tentoonstelling een project voor. Dat project wordt in detail getoond aan de hand van een object (maquette, model…) en een levensgrote foto. Het tentoongestelde project belichaamt de werkwijze, het discours en de positie van het bureau binnen de hedendaagse architectuurproductie.

Een publicatie dient als aanvulling op de tentoonstelling. Deze publicatie schetst een portret van de acht architectenbureaus en hun praktijk. Er is telkens een tekst over het bureau, een tekst over het tentoongestelde project en een tekst geschreven door een gevestigd architect. De publicatie is gratis beschikbaar voor de bezoekers van de tentoonstelling.

De vernissage vond plaats op donderdag 29 november 2018. De acht bureaus hebben hun praktijk en hun project voorgesteld tijdens een pecha-kucha in de glamoureuze rotonde Bertouille van Bozar. Na de presentatie werd het publiek uitgenodigd om de tentoonstelling te bezoeken in het Salon Europa. Het publiek bestond die avond uit 250 architecten.

Als vervolg op het succes van de tentoonstelling, wordt deze verlengd t.e.m. 3 februari 2019.

het interview met de curator van de tentoonstelling Roxane Le Grelle, gerealiseerd door Thierry Genicot en uitgezonden op ‘La Première’.

schrijf je in voor de nieuwsbrief