ACROSS LIÈGE | Perneel Osten

14.11.2019 A+ Lezing

Emiel Claus (Deinze) © Arnout Fonck

Lore Perneel en Carmen Osten werken al samen sinds ze elkaar leerden kennen tijdens hun architectuurstudie aan Sint-Lucas Gent. Hun samenwerking is bijna vanzelfsprekend, een stilzwijgende band die hen verenigt. Het was dan ook geen verrassing dat ze hun eigen praktijk oprichtten nadat ze respectievelijk bij evr-Architecten en Marie-José Van Hee hadden gewerkt. In 2011 ging het duo officieel van start, toen de bouwvergunning voor een villaproject aan de Leie werd toegekend.

In de daaropvolgende projecten probeerden Perneel en Osten altijd de juiste toon te vinden. Coherentie is het belangrijkste aspect: de twee architecten willen absoluut consistent blijven in de projecten die ze ontwikkelen, omdat ze zowel tekenen als bouwen. Ze willen dus niet alleen concepten ontwikkelen, maar ze ook daadwerkelijk realiseren. Ze proberen daarom alle verschillende componenten en stadia van een project onder de knie te krijgen, van het ontwerp van het concept en de tekening tot aan de realisatie. Zo geven ze zichzelf de vrijheid om te evolueren en langzaam te groeien. Die houding is terug te vinden in hun aandacht voor detail, hun strenge materiaalkeuze en de nauwkeurige uitvoering van de projecten die ze realiseren.

Voorlopig bestaat hun portfolio voornamelijk uit particuliere projecten, maar Perneel en Osten steken hun ambitie voor openbare opdrachten op grotere schaal niet onder stoelen of banken. De Steinerschool die ze nu in Gent bouwen, is een goed voorbeeld. Het project dwingt hen om de kenmerkende principes van hun praktijk toe te passen, en ondanks de schaalsprong op koers te blijven naar een architectuur die coherent en beheerst is.

Lezing door Perneel Osten
Introductie door Olivier Bastin (l’escaut)

14.11.2019, 19:00
Galerie Opera – Espace ULg, (Place de la république française 41, 4000 Luik).
In het Engels/Frans
Vrije toegang, maar inschrijving verplicht

Coproductie: A+ Architecture in Belgium, Vlaams Architectuurinstituut, Faculté d’Architecture de l’Université de Liège
Steun: Fédération Wallonie-Bruxelles, Vlaamse Overheid, Brussels Hoofdstedelijk Gewest

logo_VAilogo_architecture

schrijf je in voor de nieuwsbrief