A+280 Collective Housing

gepubliceerd op 03.06.2019 Speciale uitgave

Havana architectuur, De Schilders, Gent. © Filip Dujardin

A+280 Speciale uitgave #2 | Collective Housing (verschijnt op 7 oktober 2019)

De traditionele vrijstaande woning past niet meer binnen het huidige maatschappelijk discours over duurzaam ruimtegebruik, woongedrag en mobiliteit. In deze publicatie tonen we collectieve woonvormen in de dorps- of stadskernen die hiervoor een waardevol alternatief kunnen vormen dankzij de ruimtelijke én huiselijke kwaliteit van de gedeelde ruimtes.

De speciale uitgave A+280 gaat op zoek naar de robuustheid van enkele oudere collectieve projecten (zoals Brutopia in Vorst door Stekke + Fraas) en belicht de huiselijkheid van een paar recentelijk opgeleverde gebouwen (zoals De Schilders in Gent van Havana architectuur). Tegelijk blikken we vooruit en kijken naar toekomstige alternatieven voor het verkavelingswonen in Vlaanderen. Een interview met het bureau EM2N toont ons hoe collectieve woonvormen in het buitenland (met name in Zwitserland) tot stand kwamen.

Deze publicatie verschijnt in het kader van de tentoonstelling Housing Apart Together / Nieuwe collectieve woonvormen in Vlaanderen. Info en tickets: hier

In het Engels – in samenwerking met Architectuurwijzer en UHasselt

Bestel A+280 nu al!

Benieuwd? Bestel het losse nummer nu al!

Reminder: enkel abonnees – met een A+More-, standaard- of studentenabonnement – ontvangen deze speciale uitgave. Als je nog geen betalend abonnement hebt, kan je hier kiezen uit een van onze formules. Zo ontvang je naast de 4 klassieke nummers ook de 2 speciale uitgaves!

Launch Party

Op donderdag 10 oktober heffen we het glas op de tweede speciale uitgave die volledig gewijd is aan nieuwe vormen van collectieve wonen. Afspraak vanaf 20u, in C-Mine in Genk. Op dezelfde avond van deze launch opent ook de tentoonstelling Housing Apart Together / Collectieve woonvormen in Vlaandereneen productie van Architectuurwijzer. Klik hier voor meer info.

Collectief Noord, tuinwoningen en kantoor (renovatie drukkerij), Antwerpen © Filip Dujardin

BLAF en Denc!, Co-housing Waasland, Sint-Niklaas © Brecht Van Maele

Stekke + Fraas, Brutopia, Vorst © Brecht Van Maele

Wim Depuydt, Cohousing dsDS, Gent © Stijn Bollaert

schrijf je in voor de nieuwsbrief