50 jaar VOLA: ‘Form and Function’ van de originele/authentieke kraan

gepubliceerd op 11.01.2018 Van de fabrikanten

Vola

VOLA – de Deense fabrikant van design kranen en accessoires – viert in 2018 haar vijftigste verjaardag. Voor die gelegenheid heeft VOLA een aantal korte films gemaakt. Deze films belichten de waarden, de medewerkers en de producten van VOLA en onderstrepen de uitzonderlijke en unieke cultuur en visie van VOLA. Een nieuwe generatie architecten en interieurarchitecten krijgt dankzij deze films een inkijk in de verwezenlijkingen van VOLA en in de mensen achter de producten. Zo kunnen zij de waarden en het erfgoed van VOLA en Arne Jacobsen op hun beurt verder uitdragen. 

Elke film vertelt een verhaal op zichzelf, maar samen vertellen ze het volledige VOLA verhaal: de geschiedenis, het heden en de blik naar de toekomst. 

De eerste in de reeks van 9 films, “ FORM AND FUNCTION”, verschijnt op 15 januari 2018. Daarna verschijnt er de volgende acht weken telkens een nieuwe film. 

Ontwerpen en design zit in het Deense bloed. Die rijke traditie beslaat een spectrum van alles tussen architectuur en mode. Voeg hierbij nog een uitgekiend gevoel voor geometrische vormen en de VOLA identiteit tekent zich af. 

In 1968 nodigde VOLA-oprichter Verner Overgaard de Deense architect Arne Jacobsen uit voor een baanbrekende samenwerking die de basis zou leggen voor een hedendaags design project. Allebei waren ze gepassioneerd door vakmanschap, tijdloos design, proportie en details. Dit resulteerde in de iconische vorm van de mengkraan die ze samen creëerden en die de start zou zijn voor een halve eeuw van VOLA product innovatie waarbij steeds geometrische precisie en minimalistisch design als uitgangspunt dienen. 

Tot op vandaag is dit nog steeds het design ethos van VOLA. De exponent hiervan is de originele HV1 lavabokraan. Die combineert nauwkeurig en puur design met verborgen technische elementen. Onder de ronde en cilindrische vormen worden de technische onderdelen ingewerkt om zo tot een elegant en gebalanceerd ontwerp te komen. Het ogenschijnlijke eenvoudige design toont niet de technische complexiteit die bij het productieproces komt kijken. De kraan is vaak gekopieerd, maar nooit geëvenaard. 

Torben Madsen van Link Arkitektur begeleidde het afgelopen decennium het ontwikkelingsproces voor nieuwe producten voor VOLA. Hij beschrijft zijn taak als een continue conversatie met de idealen van Arne Jacobsen. Het is een zoektocht naar inhoud en toegevoegde waarde die verder bouwt op het ritme, de vorm en de perfectie van de originele ontwerpen. 

VOLA onttrekt zich bewust aan modetrends en onbeduidende nieuwigheden, maar kiest bewust voor de verderzetting van een sterke design traditie. Ook na vijftig jaar zijn nieuwe VOLA producten nog steeds herkenbaar geïnspireerd en afgeleid van de originele kranen uit 1968. Het beste bewijs voor VOLA dat het geloof in de eigen ‘Form and Function’ de basis is voor een modern, tijdloos design.

www.vola.be

schrijf je in voor de nieuwsbrief