Woningen Dupont en Dupond

Matador
gepubliceerd op 14.06.2013 | tekst Géraldine Michat
© Marie-Françoise Plissart
© Rino Noviello
© Rino Noviello

Twee vrij soortgelijke hoekpercelen aan de achterkant van het Brusselse Noordstation waren het voorwerp van een aanbesteding in 2001, in het kader van een wijkcontract. Deze twee hoekpanden van twee verschillende bouwblokken in de Dupontstraat vormen de ‘toegangspoorten’ tot de renovatie van deze wijk in Schaarbeek en hebben zeer verwante oriëntaties, vormen en topografieën. Matador bouwde er twee panden met sociale woningen en besloot om rekening te houden met het zonlicht op een kleine binnenplaats naast een van de percelen en om dat positieve aspect ook te behouden. De aanpak focuste op een typologie met een uitholling gericht naar de openbare ruimte. De architecten werkten die uit volgens de eigen nuances van elk perceel.
Het kwam erop aan een evenwicht te vinden tussen open en in zichzelf gekeerd – een opening tot in het binnenste van de huizengroep was immers uitgesloten. De twee monolithische blokken tellen elk twee appartementen, een duplex en een triplex, die zich rond terrassen ontvouwen. Hun dubbele en drievoudige hoogte bezorgt de leefruimten overvloedige lichtinval. Deze compacte woningen hebben ook openingen die spelen met de verticaliteit van de Dupontstraat en ramen die beschut zitten achter ‘Arabisch traliewerk’ uit baksteen, dat de hoeken van de straat versterkt.

download pdf
Matador
Schaarbeek | 2013
A+241
pagina's 40-41

Mensen die dit artikel lazen bekeken ook

    Belvédère des Coteaux de la Citadelle de Liège

    En porte-à-faux, la plate-forme triangulaire de 60 m² culmine sur le versant sud des Coteaux de la Citadelle. Le belvédère, imaginé par le bureau d’études paysage du Service de l’Aménagement des espaces publics de la Ville de Liège, a été conçu et réalisé par le Bureau d’études Greisch. Il fait partie du réaménagement complet des [...]

    lees meer

    Porte-à-faux

    Quatre ouvrages architecturaux récents
ou en cours de réalisation montrent des résolutions particulières à la réalisation de porte-à-faux, pour des programmes et avec des matériaux différents. Cet auvent carré en béton, réalisé dans le cadre d’un contrat de quartier pour un jardin récréatif à Molenbeek-Saint-Jean, se compose d’une grille octogonale de poutres. Les poutres aux côtés ont un très grand moment sur appui. Ces moments coïncident avec le moment d’une poutre en porte-à-faux de 9 m soumise à la même charge. Les poutres centrales de l’auvent ont quant à elles un grand moment en travée, comparable à celui d’une poutre avec une portée de 18 mètres.

    lees meer

    Luifel

    Er breidt zich langzaam maar zeker een witte pixelwolk uit over het land. Een ludieke studie van de openbare ruimte, BXL 100, (> A+213) resulteert sinds 2011 in een aantal ingrepen in de openbare ruimte. Ze duiken op in het Brusselse Sint-Gillis en worden ontwikkeld in het Gentse Ledeberg. In Mechelen siert een luifel sinds kort het nieuw aangelegde Pasbrugplein.

    lees meer
© Marie-Françoise Plissart
© Rino Noviello
© Rino Noviello

schrijf je in voor de nieuwsbrief