Publieke ruimte Schootstraat

Frédéric Nicolay (décorateur)
gepubliceerd op 15.08.2011 publieke ruimte
© A3
© A3
© A3

Op een boogscheut van de Vlaamse poort in Brussel ligt de Schootstraat. Ter hoogte van nummer 2 ligt er een rustig pleintje in de drukke, trendy buurt die ook geplaagd wordt door ‘stedelijk geweld’. De gevel die de achtergrond vormt van het pleintje, is een muur van de Erasmushogeschool. Een bouwvallige gevel, die nauwelijks een perceel in verval verbergt. Bij de verbouwing van een naburig oud pakhuis, beslist Frédéric Nicolay om op eigen kosten en met de hulp van Jean-Sébastien van Keymeulen (K architecture) dit publiek domein op te knappen. Hij bezet de vervallen gevel met 300 gerecycleerde paletten, legt er boomstronken neer die hij van de stad Brussel recupereerde en plant er appelbomen. Het resultaat is pertinent: de gevel drukt een massiviteit uit en laat de voorbijganger gissen over wat de muur verbergt, de boomstronken worden ingepalmd, en de appels zullen worden geplukt.

download pdf
Frédéric Nicolay (décorateur)
Brussel | 2011
A+231
pagina's 30

Mensen die dit artikel lazen bekeken ook

  Luifel

  Er breidt zich langzaam maar zeker een witte pixelwolk uit over het land. Een ludieke studie van de openbare ruimte, BXL 100, (> A+213) resulteert sinds 2011 in een aantal ingrepen in de openbare ruimte. Ze duiken op in het Brusselse Sint-Gillis en worden ontwikkeld in het Gentse Ledeberg. In Mechelen siert een luifel sinds kort het nieuw aangelegde Pasbrugplein.

  lees meer

  Belvédère des Coteaux de la Citadelle de Liège

  En porte-à-faux, la plate-forme triangulaire de 60 m² culmine sur le versant sud des Coteaux de la Citadelle. Le belvédère, imaginé par le bureau d’études paysage du Service de l’Aménagement des espaces publics de la Ville de Liège, a été conçu et réalisé par le Bureau d’études Greisch. Il fait partie du réaménagement complet des [...]

  lees meer

  Porte-à-faux

  Quatre ouvrages architecturaux récents
ou en cours de réalisation montrent des résolutions particulières à la réalisation de porte-à-faux, pour des programmes et avec des matériaux différents. Cet auvent carré en béton, réalisé dans le cadre d’un contrat de quartier pour un jardin récréatif à Molenbeek-Saint-Jean, se compose d’une grille octogonale de poutres. Les poutres aux côtés ont un très grand moment sur appui. Ces moments coïncident avec le moment d’une poutre en porte-à-faux de 9 m soumise à la même charge. Les poutres centrales de l’auvent ont quant à elles un grand moment en travée, comparable à celui d’une poutre avec une portée de 18 mètres.

  lees meer
© A3
© A3
© A3

schrijf je in voor de nieuwsbrief