Privéopdracht

Cristian Panaité + Katrien Devreese
gepubliceerd op 10.12.2013 niet-residentieel
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

Daar waar de tijd stil is blijven staan, treedt een sculpturaal volume van tussen de lintbebouwing op de voorgrond. Atypisch op het eerste gezicht, past deze nieuwbouw zich wonderwel in zijn omgeving in. De scheidingslijn tussen het radicale contrast en de contextuele geborgenheid wordt flinterdun.

Dudzele is een karakteristiek West-Vlaams dorp tussen Brugge en Knokke, ontwikkeld na WO II, met een traditionele architectuurtypologie van één bouwlaag onder de ‘kap’. In de hoofdweg van het dorp is doorheen de tijd een spel van dieptes ontstaan. Sommige woningen staan met één voet op straat, terwijl andere meer afstand houden, met een voortuin als opstap. Aan de rand van dit dorp met uitzicht op een maïsveld troffen architecten Christian Panaité en Katrien Devreese een laat 19e-eeuwse herberg aan, die opgenomen was in een lijst van beschermde panden.

download pdf
Cristian Panaité + Katrien Devreese
Brugge | 2013
A+244
pagina's 32-34

Mensen die dit artikel lazen bekeken ook

  Luifel

  Er breidt zich langzaam maar zeker een witte pixelwolk uit over het land. Een ludieke studie van de openbare ruimte, BXL 100, (> A+213) resulteert sinds 2011 in een aantal ingrepen in de openbare ruimte. Ze duiken op in het Brusselse Sint-Gillis en worden ontwikkeld in het Gentse Ledeberg. In Mechelen siert een luifel sinds kort het nieuw aangelegde Pasbrugplein.

  lees meer

  Belvédère des Coteaux de la Citadelle de Liège

  En porte-à-faux, la plate-forme triangulaire de 60 m² culmine sur le versant sud des Coteaux de la Citadelle. Le belvédère, imaginé par le bureau d’études paysage du Service de l’Aménagement des espaces publics de la Ville de Liège, a été conçu et réalisé par le Bureau d’études Greisch. Il fait partie du réaménagement complet des [...]

  lees meer

  Porte-à-faux

  Quatre ouvrages architecturaux récents
ou en cours de réalisation montrent des résolutions particulières à la réalisation de porte-à-faux, pour des programmes et avec des matériaux différents. Cet auvent carré en béton, réalisé dans le cadre d’un contrat de quartier pour un jardin récréatif à Molenbeek-Saint-Jean, se compose d’une grille octogonale de poutres. Les poutres aux côtés ont un très grand moment sur appui. Ces moments coïncident avec le moment d’une poutre en porte-à-faux de 9 m soumise à la même charge. Les poutres centrales de l’auvent ont quant à elles un grand moment en travée, comparable à celui d’une poutre avec une portée de 18 mètres.

  lees meer
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

schrijf je in voor de nieuwsbrief