Passief Kinderdagverblijf

Atelier Carnoy-Crayon
gepubliceerd op 24.10.2011 | tekst Eline Dehullu niet-residentieel
© Damien Carnoy

Op een terrein van zestig hectare, grenzend aan een plaatselijke school, een kerk en een boerderij die getuigt van een verleden als landbouwgebied, bouwt Atelier Carnoy-Crayon een kinderdagverblijf. De verlaten site van het voormalige kolenbekken willen de architecten zoveel mogelijk vrijwaren van menselijke activiteit, om fauna en flora vrij spel te geven. Daarom wordt het kinderdagverblijf aan de rand van het terrein gebouwd. Een eerste volume met keuken, kantoorruimte, bergruimte en technieken, is uitgewerkt volgens het gabariet van een woning. Een tweede, langwerpig volume met speelruimtes voor de kinderen, zweeft met behulp van een paalstructuur boven de grond en is afgewerkt met hout. De zone onder het volume wordt benut als parking en overdekte speelplaats. Zo wordt de impact van de constructie niet verder uitgezaaid over het terrein. Op vlak van energieprestatie steekt dit gebouw boven alle andere inzendingen uit. De houten constructie op palen laat daarenboven ook toe om koudebrugvrij te isoleren. De detaillering van het project werd dan ook bijzonder geapprecieerd door de jury. Het gebouw haalt een K-peil 13 en de beschouwde totale verlieseenheden zijn 2,25 W/m³ volume (als eenheid van de totale verlieseenheden W/m3 volume geldt het warmteverlies/m² volume voor een minimumventilatie à 0,3/h luchtwisselingen met buitenlucht, zonder warmteterugwinning).

download pdf
Atelier Carnoy-Crayon
Trivières | 2011
A+232
pagina's 76

Mensen die dit artikel lazen bekeken ook

  Luifel

  Er breidt zich langzaam maar zeker een witte pixelwolk uit over het land. Een ludieke studie van de openbare ruimte, BXL 100, (> A+213) resulteert sinds 2011 in een aantal ingrepen in de openbare ruimte. Ze duiken op in het Brusselse Sint-Gillis en worden ontwikkeld in het Gentse Ledeberg. In Mechelen siert een luifel sinds kort het nieuw aangelegde Pasbrugplein.

  lees meer

  Belvédère des Coteaux de la Citadelle de Liège

  En porte-à-faux, la plate-forme triangulaire de 60 m² culmine sur le versant sud des Coteaux de la Citadelle. Le belvédère, imaginé par le bureau d’études paysage du Service de l’Aménagement des espaces publics de la Ville de Liège, a été conçu et réalisé par le Bureau d’études Greisch. Il fait partie du réaménagement complet des [...]

  lees meer

  Porte-à-faux

  Quatre ouvrages architecturaux récents
ou en cours de réalisation montrent des résolutions particulières à la réalisation de porte-à-faux, pour des programmes et avec des matériaux différents. Cet auvent carré en béton, réalisé dans le cadre d’un contrat de quartier pour un jardin récréatif à Molenbeek-Saint-Jean, se compose d’une grille octogonale de poutres. Les poutres aux côtés ont un très grand moment sur appui. Ces moments coïncident avec le moment d’une poutre en porte-à-faux de 9 m soumise à la même charge. Les poutres centrales de l’auvent ont quant à elles un grand moment en travée, comparable à celui d’une poutre avec une portée de 18 mètres.

  lees meer
© Damien Carnoy

schrijf je in voor de nieuwsbrief