nominatie energie eengezinswoningen - Woning met praktijkruimte

Studio TEC
gepubliceerd op 28.01.2014 | tekst Thomas Martin
© Bert Vandael
© Bert Vandael
© Bert Vandael
© Bert Vandael

Deze eenvoudig ogende cortenstaalgevel (eens wat anders dan baksteen, en een alternatief voor hout dat onderhouden moet worden) verhult een hoogtechnologisch programma. De batterij technische maatregelen is indrukwekkend: fotovolta, zonneboiler, vloerverwarming met gascondensatieketel en ruimtegestuurde thermostaten, balansventilatiesysteem met bypass,…
Dit huis is opgetrokken uit houtskelet met muren van 42 cm dik, waarvan 31,5 cm isolatie, en telt niet minder dan zeven splitlevels. Slim geplaatste ramen laten op elk moment daglicht toe in alle functionele ruimten. De smalle woning presenteert haar langwerpige zijgevel met zonneterras aan het zuidwesten. Doordat ze zeven meter van de perceelgrens af staat, worden maximale passieve zonnewinsten mogelijk. Een passieve binnendeur tussen garage en praktijk/waskeuken beperkt ook daar de warmteverliezen. De totale warmteoverdrachtscoëfficiënt van 0,092 W/K.m2 vloer wordt door geen enkel ander project in deze categorie geëvenaard. Qua E-peil (4) doet enkel de woning Wijnendale van
denc!-studio het beter.

download pdf
Studio TEC
Houthalen | 2014
A+245
pagina's 37

Mensen die dit artikel lazen bekeken ook

    Porte-à-faux

    Quatre ouvrages architecturaux récents
ou en cours de réalisation montrent des résolutions particulières à la réalisation de porte-à-faux, pour des programmes et avec des matériaux différents. Cet auvent carré en béton, réalisé dans le cadre d’un contrat de quartier pour un jardin récréatif à Molenbeek-Saint-Jean, se compose d’une grille octogonale de poutres. Les poutres aux côtés ont un très grand moment sur appui. Ces moments coïncident avec le moment d’une poutre en porte-à-faux de 9 m soumise à la même charge. Les poutres centrales de l’auvent ont quant à elles un grand moment en travée, comparable à celui d’une poutre avec une portée de 18 mètres.

    lees meer

    Belvédère des Coteaux de la Citadelle de Liège

    En porte-à-faux, la plate-forme triangulaire de 60 m² culmine sur le versant sud des Coteaux de la Citadelle. Le belvédère, imaginé par le bureau d’études paysage du Service de l’Aménagement des espaces publics de la Ville de Liège, a été conçu et réalisé par le Bureau d’études Greisch. Il fait partie du réaménagement complet des [...]

    lees meer

    Luifel

    Er breidt zich langzaam maar zeker een witte pixelwolk uit over het land. Een ludieke studie van de openbare ruimte, BXL 100, (> A+213) resulteert sinds 2011 in een aantal ingrepen in de openbare ruimte. Ze duiken op in het Brusselse Sint-Gillis en worden ontwikkeld in het Gentse Ledeberg. In Mechelen siert een luifel sinds kort het nieuw aangelegde Pasbrugplein.

    lees meer
© Bert Vandael
© Bert Vandael
© Bert Vandael
© Bert Vandael

schrijf je in voor de nieuwsbrief