nominatie energie eengezinswoningen - Passiefwoning

Arch_ID
gepubliceerd op 28.01.2014
© Steven Massart
© Steven Massart
© Steven Massart
© Steven Massart
© Steven Massart

Deze compacte woning in de Gentse rand valt meteen op door de buitenafwerking uit leien in antracietkleur. Hoewel erg gesloten aan de straatkant, geven gelijkvloers en verdieping breed uit op de smalle zuidtuin.
Het skelet werd opgetrokken uit hout (platformmethode). De buitenmuur (38 cm) is – van binnen naar buiten – samengesteld uit duragypplaat, skelet (12 cm oregon gevuld met rotswol), multiplexplaat, 2 x 6,4 cm isolatieplaat (resol hardschuim), verticale houten latten en horizontale gevellatten die de leien dragen.
De nok van het zadeldak herbergt de technieken: een warmterecuperatiesysteem D, gekoppeld aan een kleine condensgasketel die de lucht en het water van de badkamerradiator verwarmt. De zonneboiler met zonnepanelen zorgt, aangevuld met een brander, voor sanitair warm water.
Qua totale verlieseenheden is deze halfopen woning, die vooralsnog als open bebouwing door het leven gaat, de eerste van de klas (1,72), op de voet gevolgd door GDR (1,74). Wat betreft de andere jurycriteria moet deze woning laatstgenoemde, denc en Studio TEC echter voor laten gaan.

 

download pdf
Arch_ID
merelbeke | 2014
A+245
pagina's 30

Mensen die dit artikel lazen bekeken ook

    Belvédère des Coteaux de la Citadelle de Liège

    En porte-à-faux, la plate-forme triangulaire de 60 m² culmine sur le versant sud des Coteaux de la Citadelle. Le belvédère, imaginé par le bureau d’études paysage du Service de l’Aménagement des espaces publics de la Ville de Liège, a été conçu et réalisé par le Bureau d’études Greisch. Il fait partie du réaménagement complet des [...]

    lees meer

    Porte-à-faux

    Quatre ouvrages architecturaux récents
ou en cours de réalisation montrent des résolutions particulières à la réalisation de porte-à-faux, pour des programmes et avec des matériaux différents. Cet auvent carré en béton, réalisé dans le cadre d’un contrat de quartier pour un jardin récréatif à Molenbeek-Saint-Jean, se compose d’une grille octogonale de poutres. Les poutres aux côtés ont un très grand moment sur appui. Ces moments coïncident avec le moment d’une poutre en porte-à-faux de 9 m soumise à la même charge. Les poutres centrales de l’auvent ont quant à elles un grand moment en travée, comparable à celui d’une poutre avec une portée de 18 mètres.

    lees meer

    Luifel

    Er breidt zich langzaam maar zeker een witte pixelwolk uit over het land. Een ludieke studie van de openbare ruimte, BXL 100, (> A+213) resulteert sinds 2011 in een aantal ingrepen in de openbare ruimte. Ze duiken op in het Brusselse Sint-Gillis en worden ontwikkeld in het Gentse Ledeberg. In Mechelen siert een luifel sinds kort het nieuw aangelegde Pasbrugplein.

    lees meer
© Steven Massart
© Steven Massart
© Steven Massart
© Steven Massart
© Steven Massart

schrijf je in voor de nieuwsbrief