nominatie energie eengezinswoningen - Nulenergiewoning met praktijk

GDR-architecten
gepubliceerd op 28.01.2014 | tekst Thomas Martin
© Koen Van Damme
© Koen Van Damme
© Koen Van Damme
© Koen Van Damme

Als er in deze categorie één project een eervolle vermelding waard zou zijn geweest, dan was het de nulenergiewoning met praktijk van GDR-architecten. Ze komt niet alleen aan een zeer lage totale warmteoverdrachtscoëfficiënt (0,101 W/K.m2 vloer), qua isolatie is ze het meest performant in haar categorie (transmissieverlies van 0,95 W/m3 volume). Zonder rekening te houden met de fotovolta, bedragen de E-punten voor verwarming, equivalente koeling, ventilatie en hulpenergie 18,3 – en dat is fantastisch voor een huis met elektrische verwarming, vindt de jury –, enkel denc!-studio doet het hier beter.
Het programma liet geen renovatie toe, dus werd de bestaande woning volledig afgebroken, op een muur, de garagevloer en de funderingen na. Die kwamen goed van pas want de nieuwe woning treedt niet buiten het oude gabariet. Achter de zwarte, massieve gevel gaat een licht interieur schuil dat gericht is op maximale daglichttoetreding (ononderbroken brede ramen op het zuiden, open plan, vide over de volledige hoogte van de woning,…) en een minimalisatie van de technieken.

download pdf
GDR-architecten
Ninove | 2014
A+245
pagina's 34

Mensen die dit artikel lazen bekeken ook

    Belvédère des Coteaux de la Citadelle de Liège

    En porte-à-faux, la plate-forme triangulaire de 60 m² culmine sur le versant sud des Coteaux de la Citadelle. Le belvédère, imaginé par le bureau d’études paysage du Service de l’Aménagement des espaces publics de la Ville de Liège, a été conçu et réalisé par le Bureau d’études Greisch. Il fait partie du réaménagement complet des [...]

    lees meer

    Luifel

    Er breidt zich langzaam maar zeker een witte pixelwolk uit over het land. Een ludieke studie van de openbare ruimte, BXL 100, (> A+213) resulteert sinds 2011 in een aantal ingrepen in de openbare ruimte. Ze duiken op in het Brusselse Sint-Gillis en worden ontwikkeld in het Gentse Ledeberg. In Mechelen siert een luifel sinds kort het nieuw aangelegde Pasbrugplein.

    lees meer

    Porte-à-faux

    Quatre ouvrages architecturaux récents
ou en cours de réalisation montrent des résolutions particulières à la réalisation de porte-à-faux, pour des programmes et avec des matériaux différents. Cet auvent carré en béton, réalisé dans le cadre d’un contrat de quartier pour un jardin récréatif à Molenbeek-Saint-Jean, se compose d’une grille octogonale de poutres. Les poutres aux côtés ont un très grand moment sur appui. Ces moments coïncident avec le moment d’une poutre en porte-à-faux de 9 m soumise à la même charge. Les poutres centrales de l’auvent ont quant à elles un grand moment en travée, comparable à celui d’une poutre avec une portée de 18 mètres.

    lees meer
© Koen Van Damme
© Koen Van Damme
© Koen Van Damme
© Koen Van Damme

schrijf je in voor de nieuwsbrief