nominatie energie eengezinswoningen - 0373 A Wijnendale

denc!-studio
gepubliceerd op 28.01.2014 | tekst Caroline Van Doren
© denc!-studio
© denc!-studio
© denc!-studio
© denc!-studio
© denc!-studio

Met 2 nominaties was denc!-studio bij de eengezinswoningen een grote kanshebber. De vrijstaande woning Wijnendaele in Torhout, die het beste van hout en beton combineert, wist de jury te overtuigen met een verbruik voor verwarming en koeling van 21,36 kWh/m² vloer. Het uitzonderlijke E-peil van -11 werd vooral behaald door de fotovoltaïsche panelen op het dak.
Het ‘Brick n’ Wood’-systeem van deze passieve woning heeft een draagstructuur van kalkzandsteen en beton, met een houtskeletmantel opgevuld met 30 cm glaswolisolatie. De compacte woning met een gemiddelde U-waarde van 0,20 W/m²K behaalt een K18. De transmissieverliezen blijven beperkt tot 1,44 W/K.m³ volume, al doet dencs andere nominatie, rijwoning Putman, het met
0,95/K.m³ volume nog beter.
De woning is aan de noordzijde erg gesloten en volledig open aan de zuidzijde (leefruimte, keuken, bureau), waardoor de zonnewarmtewinsten maximaal worden benut. De jaarlijkse netto-energiebehoefte voor verwarming en koeling blijft mede hierdoor en door de isolatie, luchtdichtheid en warmterecuperatie beperkt tot 11,44 kWh/m² vloer. Door het gebruik van een lucht/water-warmtepomp blijft het primaire energieverbruik, zoals vermeld, beperkt tot 21,36 kWh/m² vloer.

download pdf
denc!-studio
Torhout | 2014
A+245
pagina's 33

Mensen die dit artikel lazen bekeken ook

  Luifel

  Er breidt zich langzaam maar zeker een witte pixelwolk uit over het land. Een ludieke studie van de openbare ruimte, BXL 100, (> A+213) resulteert sinds 2011 in een aantal ingrepen in de openbare ruimte. Ze duiken op in het Brusselse Sint-Gillis en worden ontwikkeld in het Gentse Ledeberg. In Mechelen siert een luifel sinds kort het nieuw aangelegde Pasbrugplein.

  lees meer

  Belvédère des Coteaux de la Citadelle de Liège

  En porte-à-faux, la plate-forme triangulaire de 60 m² culmine sur le versant sud des Coteaux de la Citadelle. Le belvédère, imaginé par le bureau d’études paysage du Service de l’Aménagement des espaces publics de la Ville de Liège, a été conçu et réalisé par le Bureau d’études Greisch. Il fait partie du réaménagement complet des [...]

  lees meer

  Porte-à-faux

  Quatre ouvrages architecturaux récents
ou en cours de réalisation montrent des résolutions particulières à la réalisation de porte-à-faux, pour des programmes et avec des matériaux différents. Cet auvent carré en béton, réalisé dans le cadre d’un contrat de quartier pour un jardin récréatif à Molenbeek-Saint-Jean, se compose d’une grille octogonale de poutres. Les poutres aux côtés ont un très grand moment sur appui. Ces moments coïncident avec le moment d’une poutre en porte-à-faux de 9 m soumise à la même charge. Les poutres centrales de l’auvent ont quant à elles un grand moment en travée, comparable à celui d’une poutre avec une portée de 18 mètres.

  lees meer
© denc!-studio
© denc!-studio
© denc!-studio
© denc!-studio
© denc!-studio

schrijf je in voor de nieuwsbrief