nominatie architectuur groepswoningen - W 012 gewad

atelier vens vanbelle
gepubliceerd op 28.01.2014 | tekst Jürgen Vandewalle
© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

Appartementen in de stad worden vaak volgens hetzelfde stramien opgetrokken, met een inkomhal aan de straatkant en toegangsdeuren op een overloop. Vens vanbelle breekt met die traditie van gecontroleerde ruimten en laat vier appartementen uitwaaieren rondom een ‘Italiaans binnenplein’ Elk appartement heeft zijn inkom aan het binnenplein, telt twee tot drie verdiepingen en geeft uit op zowel straat, patio als achterkoer, waardoor het ‘huisgevoel’ er (zelfs in de binnenstad van Gent) wordt behouden. De patio genereert een spel van sociale interactie, de bewoners komen elkaar buiten tegen of zien elkaar af en toe door een raampje passeren. Het wordt een plek van sociale controle en geborgenheid waarover met behulp van een grote spiegel uit gepolijst aluminium het zonlicht weerkaatst. De dynamiek van dit complexe puzzelwerk en het jeugdig enthousiasme waaruit het tot stand kwam, wordt op prijs gesteld door de jury, die deze cluster van stadsappartementen beschouwt als een levendig woonmodel.

download pdf
atelier vens vanbelle
Gent | 2014
A+245
pagina's 48

Mensen die dit artikel lazen bekeken ook

    Luifel

    Er breidt zich langzaam maar zeker een witte pixelwolk uit over het land. Een ludieke studie van de openbare ruimte, BXL 100, (> A+213) resulteert sinds 2011 in een aantal ingrepen in de openbare ruimte. Ze duiken op in het Brusselse Sint-Gillis en worden ontwikkeld in het Gentse Ledeberg. In Mechelen siert een luifel sinds kort het nieuw aangelegde Pasbrugplein.

    lees meer

    Belvédère des Coteaux de la Citadelle de Liège

    En porte-à-faux, la plate-forme triangulaire de 60 m² culmine sur le versant sud des Coteaux de la Citadelle. Le belvédère, imaginé par le bureau d’études paysage du Service de l’Aménagement des espaces publics de la Ville de Liège, a été conçu et réalisé par le Bureau d’études Greisch. Il fait partie du réaménagement complet des [...]

    lees meer

    Porte-à-faux

    Quatre ouvrages architecturaux récents
ou en cours de réalisation montrent des résolutions particulières à la réalisation de porte-à-faux, pour des programmes et avec des matériaux différents. Cet auvent carré en béton, réalisé dans le cadre d’un contrat de quartier pour un jardin récréatif à Molenbeek-Saint-Jean, se compose d’une grille octogonale de poutres. Les poutres aux côtés ont un très grand moment sur appui. Ces moments coïncident avec le moment d’une poutre en porte-à-faux de 9 m soumise à la même charge. Les poutres centrales de l’auvent ont quant à elles un grand moment en travée, comparable à celui d’une poutre avec une portée de 18 mètres.

    lees meer
© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

schrijf je in voor de nieuwsbrief