nominatie architectuur groepswoningen - Librex

Delices Architectes
gepubliceerd op 28.01.2014 | tekst Géraldine Michat
© Lode Saidane
© Lode Saidane
© Lode Saidane
© Lode Saidane
© Lode Saidane

In verhouding tot de bebouwbare oppervlakte was het budget van dit project, dat voortkomt uit een wijkcontract, heel beperkt. Om toch deze sociale woningen te kunnen realiseren, hebben de architecten van Delices de afmetingen van de appartementen beperkt gehouden maar ze extra wooncomfort verleend. Ze creëerden een afstand tot een van de scheidingsmuren en brachten de circulatie onder in deze tussenruimte; tegelijkertijd ontstonden zo grote zuidgerichte, echte privéterrassen. Het is precies deze circulatie buiten de appartementen die de jury waardeerde. Om te beantwoorden aan de passiefcriteria voor de vier woningen, is de betonstructuur van het gebouw volledig gescheiden van de structuur die de circulatie en de terrassen draagt. Door deze zelfstandigheid werden thermische bruggen in de houtgevel vermeden. Die omhult de woningen over drie gevels. Binnen zijn alle betonelementen geprefabriceerd en de ‘ruw’ gelaten afwerking verleent ze een elegantie die door de jury werd opgemerkt.

download pdf
Delices Architectes
Anderlecht | 2014
A+245
pagina's 50

Mensen die dit artikel lazen bekeken ook

    Belvédère des Coteaux de la Citadelle de Liège

    En porte-à-faux, la plate-forme triangulaire de 60 m² culmine sur le versant sud des Coteaux de la Citadelle. Le belvédère, imaginé par le bureau d’études paysage du Service de l’Aménagement des espaces publics de la Ville de Liège, a été conçu et réalisé par le Bureau d’études Greisch. Il fait partie du réaménagement complet des [...]

    lees meer

    Luifel

    Er breidt zich langzaam maar zeker een witte pixelwolk uit over het land. Een ludieke studie van de openbare ruimte, BXL 100, (> A+213) resulteert sinds 2011 in een aantal ingrepen in de openbare ruimte. Ze duiken op in het Brusselse Sint-Gillis en worden ontwikkeld in het Gentse Ledeberg. In Mechelen siert een luifel sinds kort het nieuw aangelegde Pasbrugplein.

    lees meer

    Porte-à-faux

    Quatre ouvrages architecturaux récents
ou en cours de réalisation montrent des résolutions particulières à la réalisation de porte-à-faux, pour des programmes et avec des matériaux différents. Cet auvent carré en béton, réalisé dans le cadre d’un contrat de quartier pour un jardin récréatif à Molenbeek-Saint-Jean, se compose d’une grille octogonale de poutres. Les poutres aux côtés ont un très grand moment sur appui. Ces moments coïncident avec le moment d’une poutre en porte-à-faux de 9 m soumise à la même charge. Les poutres centrales de l’auvent ont quant à elles un grand moment en travée, comparable à celui d’une poutre avec une portée de 18 mètres.

    lees meer
© Lode Saidane
© Lode Saidane
© Lode Saidane
© Lode Saidane
© Lode Saidane

schrijf je in voor de nieuwsbrief