nominatie architectuur eengezinswoningen - Woning dnA

BLAF architecten
gepubliceerd op 28.01.2014 | tekst Jürgen Vandewalle
© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert

Met deze nieuwbouwwoning in Asse stellen BLAF architecten enkele traditionele bouwmethodes in vraag. In plaats van het terrein uit te vlakken en dwangmatig de perceelgrenzen te volgen, planten ze de woning in volgens de natuurlijke helling van het terrein en de oriëntatie van de zon. Het volume dat ongeveer 45° gedraaid staat ten opzichte van de voorbouwlijn wordt geïnterpreteerd als een ‘intelligente ruïne’. De gevel in metselwerk fungeert als basisstructuur, de lichte invulling in houtskelet kan in de toekomst eenvoudig worden verbouwd. Met deze opvatting biedt BLAF architecten een ecologisch antwoord op de logge en onflexibele woning die in België nog veelvuldig wordt gehanteerd. Duurzaamheid beperkt zich niet tot de energieperformantie van gebouwen, maar is hier te vinden in een kritische bevraging van het woonmodel zelf. De jury waardeert de articulatie van de constructie met uitgedikte ribben en ringbalken die de esthetiek van de gevel bepalen. In een hoek van deze woning wordt een patio uitgesneden waarin basisstructuur en invulling van elkaar los komen.

download pdf
BLAF architecten
Asse | 2014
A+245
pagina's 32

Mensen die dit artikel lazen bekeken ook

    Belvédère des Coteaux de la Citadelle de Liège

    En porte-à-faux, la plate-forme triangulaire de 60 m² culmine sur le versant sud des Coteaux de la Citadelle. Le belvédère, imaginé par le bureau d’études paysage du Service de l’Aménagement des espaces publics de la Ville de Liège, a été conçu et réalisé par le Bureau d’études Greisch. Il fait partie du réaménagement complet des [...]

    lees meer

    Porte-à-faux

    Quatre ouvrages architecturaux récents
ou en cours de réalisation montrent des résolutions particulières à la réalisation de porte-à-faux, pour des programmes et avec des matériaux différents. Cet auvent carré en béton, réalisé dans le cadre d’un contrat de quartier pour un jardin récréatif à Molenbeek-Saint-Jean, se compose d’une grille octogonale de poutres. Les poutres aux côtés ont un très grand moment sur appui. Ces moments coïncident avec le moment d’une poutre en porte-à-faux de 9 m soumise à la même charge. Les poutres centrales de l’auvent ont quant à elles un grand moment en travée, comparable à celui d’une poutre avec une portée de 18 mètres.

    lees meer

    Luifel

    Er breidt zich langzaam maar zeker een witte pixelwolk uit over het land. Een ludieke studie van de openbare ruimte, BXL 100, (> A+213) resulteert sinds 2011 in een aantal ingrepen in de openbare ruimte. Ze duiken op in het Brusselse Sint-Gillis en worden ontwikkeld in het Gentse Ledeberg. In Mechelen siert een luifel sinds kort het nieuw aangelegde Pasbrugplein.

    lees meer
© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert

schrijf je in voor de nieuwsbrief