nominatie architectuur eengezinswoningen - Office 39: Villa, Buggenhout

OFFICE KGDVS
gepubliceerd op 28.01.2014
© Bas Princen
© Bas Princen
© Bas Princen
© Bas Princen

De architectuur van Office KGDVS is een zoektocht naar de directe ervaring van context en ruimte. De villa te Buggenhout is hiervan een toonbeeld en wordt geconcipieerd op basis van twee verschillende ervaringsniveaus die de bewoner telkens op een bijzondere positie ten opzichte van de omgeving plaatsen. Op de begane grond, omringd door een stalen hekwerk, ligt een open ‘buitenhuis’ waar de tuin als een extra kamer integraal deel van uitmaakt. De grens tussen binnen en buiten vervaagt er tot een dunne lijn. Bovenop dit gelijkvloers wordt een gesloten ‘binnenhuis’ gestapeld, waarin men niet midden in de omgeving staat, maar er vanuit een set van meer gesloten kamers over uitkijkt. Omdat de kamerhoge schuiframen tegen en niet in de gevel geplaatst werden, belemmeren ze de indrukwekkende zichten niet. De detaillering wordt hier dan ook ingeschakeld om de relatie tussen inwoner en omgeving te ondersteunen. Met zichten die gericht zijn op het open landschap tussen de naburige woningen en een hekwerk dat zich van de grenzen van het perceel terugtrekt stelt deze villa zich op als werkelijk ‘vrijstaand’.

download pdf
OFFICE KGDVS
Buggenhout | 2014
A+245
pagina's 36

Mensen die dit artikel lazen bekeken ook

    Belvédère des Coteaux de la Citadelle de Liège

    En porte-à-faux, la plate-forme triangulaire de 60 m² culmine sur le versant sud des Coteaux de la Citadelle. Le belvédère, imaginé par le bureau d’études paysage du Service de l’Aménagement des espaces publics de la Ville de Liège, a été conçu et réalisé par le Bureau d’études Greisch. Il fait partie du réaménagement complet des [...]

    lees meer

    Luifel

    Er breidt zich langzaam maar zeker een witte pixelwolk uit over het land. Een ludieke studie van de openbare ruimte, BXL 100, (> A+213) resulteert sinds 2011 in een aantal ingrepen in de openbare ruimte. Ze duiken op in het Brusselse Sint-Gillis en worden ontwikkeld in het Gentse Ledeberg. In Mechelen siert een luifel sinds kort het nieuw aangelegde Pasbrugplein.

    lees meer

    Porte-à-faux

    Quatre ouvrages architecturaux récents
ou en cours de réalisation montrent des résolutions particulières à la réalisation de porte-à-faux, pour des programmes et avec des matériaux différents. Cet auvent carré en béton, réalisé dans le cadre d’un contrat de quartier pour un jardin récréatif à Molenbeek-Saint-Jean, se compose d’une grille octogonale de poutres. Les poutres aux côtés ont un très grand moment sur appui. Ces moments coïncident avec le moment d’une poutre en porte-à-faux de 9 m soumise à la même charge. Les poutres centrales de l’auvent ont quant à elles un grand moment en travée, comparable à celui d’une poutre avec une portée de 18 mètres.

    lees meer
© Bas Princen
© Bas Princen
© Bas Princen
© Bas Princen

schrijf je in voor de nieuwsbrief