nominatie architectuur eengezinswoningen - House BM

DVVT + Joris Van Huychem
gepubliceerd op 28.01.2014 | tekst Jürgen Vandewalle
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

In een kavel met bomen positioneren architecten de vylder vinck taillieu en Joris Van Huychem heel secuur een betonnen sculptuur die de omgeving volledig absorbeert. Een opmetingsplan met de exacte positie en diameter van elke boom functioneert als blauwdruk voor de inplanting van de woning. Het cirkelvormige volume is rond enkele bomen gebouwd en biedt een panoramisch zicht op het bos eromheen. Het zweeft boven de kavel zodat de wortels van de bomen onaangetast blijven en hun weg verder kunnen zetten. De indeling in kamers wordt gedicteerd door de verticale betonnen schijven die vloer- en dakplaat uiteen houden. Door de verschillende overspanningslengtes aan buiten- en binnenzijde kan de regen over een aflopende dakplaat afwateren naar het midden. De woning is een stringente betonstructuur, ”een solide schakeling van ruimten” volgens de jury. De tekening van de bekisting is direct ook de afwerking van de kamers en verschilt per functie. Architectuur herleid tot haar essentie, ingevoegd met aandacht voor de eigenheid van de kavel.

download pdf
DVVT + Joris Van Huychem
Gent | 2014
A+245
pagina's 31

Mensen die dit artikel lazen bekeken ook

  Luifel

  Er breidt zich langzaam maar zeker een witte pixelwolk uit over het land. Een ludieke studie van de openbare ruimte, BXL 100, (> A+213) resulteert sinds 2011 in een aantal ingrepen in de openbare ruimte. Ze duiken op in het Brusselse Sint-Gillis en worden ontwikkeld in het Gentse Ledeberg. In Mechelen siert een luifel sinds kort het nieuw aangelegde Pasbrugplein.

  lees meer

  Belvédère des Coteaux de la Citadelle de Liège

  En porte-à-faux, la plate-forme triangulaire de 60 m² culmine sur le versant sud des Coteaux de la Citadelle. Le belvédère, imaginé par le bureau d’études paysage du Service de l’Aménagement des espaces publics de la Ville de Liège, a été conçu et réalisé par le Bureau d’études Greisch. Il fait partie du réaménagement complet des [...]

  lees meer

  Porte-à-faux

  Quatre ouvrages architecturaux récents
ou en cours de réalisation montrent des résolutions particulières à la réalisation de porte-à-faux, pour des programmes et avec des matériaux différents. Cet auvent carré en béton, réalisé dans le cadre d’un contrat de quartier pour un jardin récréatif à Molenbeek-Saint-Jean, se compose d’une grille octogonale de poutres. Les poutres aux côtés ont un très grand moment sur appui. Ces moments coïncident avec le moment d’une poutre en porte-à-faux de 9 m soumise à la même charge. Les poutres centrales de l’auvent ont quant à elles un grand moment en travée, comparable à celui d’une poutre avec une portée de 18 mètres.

  lees meer
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

schrijf je in voor de nieuwsbrief