nominatie architectuur eengezinswoningen - Boma

NU Architectuuratelier
gepubliceerd op 28.01.2014 | tekst Jürgen Vandewalle
© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert

Door het invoegen van een woning activeert NU Architectuuratelier een oud industrieel pand. De oude smidse met sheddaken en betonnen vloeren wordt gedemonteerd waar nodig om tegen de straatkant een atelier te realiseren en achter aan het perceel een ommuurde tuin met overdekte buitenruimte. Een balkvormig woonvolume positioneert zich als een transparante filter tussen deze twee open ruimtes. Alle vaste gevelelementen van het nieuwe volume zijn beglaasd, alle opake delen kunnen worden geopend. Op warme zomerdagen verdwijnt op die manier de visuele scheiding tussen tuin en atelier en kan de volledige omvang van de oude smidse worden beleefd. Op en boven de atelierruimte worden enkele zeecontainers strategisch opgesteld als toegang tot de woning en als gastenverblijf hoog tegen de bestaande gevel. De jury ziet deze verbouwing als een toonbeeld voor stadsvernieuwing, een nieuwe typologie waarin een overgeleverde vorm zich schikt naar zijn nieuwe functie en deze tegelijk ook versterkt.

download pdf
NU Architectuuratelier
Gent | 2014
A+245
pagina's 35

Mensen die dit artikel lazen bekeken ook

    Belvédère des Coteaux de la Citadelle de Liège

    En porte-à-faux, la plate-forme triangulaire de 60 m² culmine sur le versant sud des Coteaux de la Citadelle. Le belvédère, imaginé par le bureau d’études paysage du Service de l’Aménagement des espaces publics de la Ville de Liège, a été conçu et réalisé par le Bureau d’études Greisch. Il fait partie du réaménagement complet des [...]

    lees meer

    Luifel

    Er breidt zich langzaam maar zeker een witte pixelwolk uit over het land. Een ludieke studie van de openbare ruimte, BXL 100, (> A+213) resulteert sinds 2011 in een aantal ingrepen in de openbare ruimte. Ze duiken op in het Brusselse Sint-Gillis en worden ontwikkeld in het Gentse Ledeberg. In Mechelen siert een luifel sinds kort het nieuw aangelegde Pasbrugplein.

    lees meer

    Porte-à-faux

    Quatre ouvrages architecturaux récents
ou en cours de réalisation montrent des résolutions particulières à la réalisation de porte-à-faux, pour des programmes et avec des matériaux différents. Cet auvent carré en béton, réalisé dans le cadre d’un contrat de quartier pour un jardin récréatif à Molenbeek-Saint-Jean, se compose d’une grille octogonale de poutres. Les poutres aux côtés ont un très grand moment sur appui. Ces moments coïncident avec le moment d’une poutre en porte-à-faux de 9 m soumise à la même charge. Les poutres centrales de l’auvent ont quant à elles un grand moment en travée, comparable à celui d’une poutre avec une portée de 18 mètres.

    lees meer
© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert

schrijf je in voor de nieuwsbrief