Luifel

URA
gepubliceerd op 10.12.2013 | tekst Thomas Martin espace public
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

Er breidt zich langzaam maar zeker een witte pixelwolk uit over het land. Een ludieke studie van de openbare ruimte, BXL 100, (> A+213) resulteert sinds 2011 in een aantal ingrepen in de openbare ruimte. Ze duiken op in het Brusselse Sint-Gillis en worden ontwikkeld in het Gentse Ledeberg. In Mechelen siert een luifel sinds kort het nieuw aangelegde Pasbrugplein.
Wat eerst als overkapping van een frietkot moest dienen, werd algauw wachthokje van de bushalte aan de straatkant, beschutte publieke hangplek, feesttent, en zelfs carport van balorige burgers. Architect Yves Malysse omschrijft het als een “abstract specifiek element” in het dagelijkse leven van de mensen: door de weinig dwingende vorm kunnen zij er hun eigen zin mee doen, terwijl het object toch een herkenbare ontmoetingsplek blijft.
Losjes gebaseerd op de wimpels van een straatfeest, moest het opgetrokken worden uit witgelakt, detailloos staal. En zoals dat wel meer voorkomt bij dingen die er eenvoudig uitzien, hadden URA en de ingenieurs van Util hier een hele kluif aan. Na een kort maar intens heen-en-weer van schetsen en besprekingen, werd er in een atelier een ‘hol’ volume geprepareerd uit stalen platen die zo goed als naadloos in elkaar gestopt werden.
Anderhalve kilometer verderop, tegen de berm van Station Nekkerspoel, gaat een flinterdunne witte variant uit hetzelfde veelzijdige materiaal een thematische verbinding aan met deze robuuste luifel. De speldenprikken van URA steken fel af tegen de grijze stad, zonder evenwel alle aandacht op zichzelf te vestigen. Ze kaderen het leven om zich heen en hun lichtheid straalt, zo hopen de architecten, af op de stad.

download pdf
URA
Pasbrugplein, 2800 Mechelen, Antwerpen, Vlaams Gewest | 2013
A+244
pagina's 26

Mensen die dit artikel lazen bekeken ook

    Porte-à-faux

    Quatre ouvrages architecturaux récents
ou en cours de réalisation montrent des résolutions particulières à la réalisation de porte-à-faux, pour des programmes et avec des matériaux différents. Cet auvent carré en béton, réalisé dans le cadre d’un contrat de quartier pour un jardin récréatif à Molenbeek-Saint-Jean, se compose d’une grille octogonale de poutres. Les poutres aux côtés ont un très grand moment sur appui. Ces moments coïncident avec le moment d’une poutre en porte-à-faux de 9 m soumise à la même charge. Les poutres centrales de l’auvent ont quant à elles un grand moment en travée, comparable à celui d’une poutre avec une portée de 18 mètres.

    lees meer

    Belvédère des Coteaux de la Citadelle de Liège

    En porte-à-faux, la plate-forme triangulaire de 60 m² culmine sur le versant sud des Coteaux de la Citadelle. Le belvédère, imaginé par le bureau d’études paysage du Service de l’Aménagement des espaces publics de la Ville de Liège, a été conçu et réalisé par le Bureau d’études Greisch. Il fait partie du réaménagement complet des [...]

    lees meer

    Luifel

    Er breidt zich langzaam maar zeker een witte pixelwolk uit over het land. Een ludieke studie van de openbare ruimte, BXL 100, (> A+213) resulteert sinds 2011 in een aantal ingrepen in de openbare ruimte. Ze duiken op in het Brusselse Sint-Gillis en worden ontwikkeld in het Gentse Ledeberg. In Mechelen siert een luifel sinds kort het nieuw aangelegde Pasbrugplein.

    lees meer
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

schrijf je in voor de nieuwsbrief