Laureaat energie groepswoningen – Les Courses

MDW architecture
gepubliceerd op 10.12.2013 | tekst Liesbet Temmerman collectief wonen
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

Geprangd tussen twee relicten uit de 20e eeuw, weet dit Elsense appartementsgebouw zijn heel eigen stijl te ontplooien. In het ontwerp mikte MDW op een zo laag mogelijk verbruik, economisch haalbare installaties en gemakkelijk te gebruiken en te onderhouden systemen.

“Les Courses” ligt in een dichtbebouwde, hoofdzakelijk residentiële wijk van de gemeente Elsene, op een steenworp van het Ter Kamerenbos. Een oude garage ruimde er plaats voor 6 verdiepingen nieuwbouw: 15 passiefappartementen, een gelijkvloerse kantoorruimte en ondergrondse parkeergelegenheid. De aanpalende gebouwen, in zowel Art Deco als modernistische stijl, werden door MDW architecture als basis gebruikt voor het ontwerpen van de volumetrie en de keuze van de materialen en kleuren. Het resultaat is een opvallend en mooi geïntegreerd geheel dat een meerwaarde betekent voor de Wedrennenlaan.
Op elke woonverdieping bevinden zich drie types appartementen: een studio (aan de straatzijde), en twee appartementen die uitgeven op zowel voor- als achtergevel, met 2 of 3 slaapkamers. Een duplex penthouse geniet van het uitzicht op de bovenste verdiepingen. Het gemengde aanbod aan appartementen zorgt voor een adequaat antwoord op de behoeften van verschillende gezinssamenstellingen.
Aan de straatzijde zorgen grote glaspartijen voor een optimale lichtinval in de leefruimten van de woningen, en worden de zonnewinsten optimaal benut. Buitenzonwering, die overwegend mobiel (15% vast) en bedienbaar is door de bewoners, biedt de nodige bijstand om oververhitting te vermijden. De oversteek van de balkons zorgt eveneens voor beschaduwing.
Het project scoort erg goed op het vlak van zowel compactheid als prestatie van de gebouwschil, met een K-peil dat 15 bedraagt. De dragende structuren van het gebouw bestaan uit gewapend beton en betonblokken, uitgezonderd de dakstructuur van het penthouse die uit hout bestaat. Het gebouw beschikt hierdoor over een belangrijke thermische inertie. Ook de raamkaders en de beglazing dragen bij tot het beperken van de warmteverliezen, met profielen waarvan de Uf-waarde tussen 0,91 en 1,04 W/m.K ligt en driedubbele beglazing met een Ug-waarde van 0,6.
Alle technische installaties zijn individueel regelbaar per wooneenheid. Elk appartement beschikt over een eigen hoogrendementsventilatie, systeem D met warmterecuperatie, en is voorzien van een verwarmingsbatterij. Een warmtepomp met diepteboringen verzorgt voor 100% de productie van het sanitair warm water en de verwarming van de kantoorruimten.
In totaal 160 m² fotovoltaïsche panelen leveren onder meer de nodige energie voor de warmtepomp en de verlichting van de kantoren. Alle resterende dakoppervlakten zijn voorzien van extensieve groendaken. De totale netto energiebehoefte voor verwarming en koeling van de woningen en het kantoor ligt tussen 6,32 en 15 kWh/m² vloer per jaar.
Leefmilieu Brussel bekroonde ‘Les Courses’ in 2009 al als één van de laureaten van de projectoproep Voorbeeldgebouwen. Ook de jury van de Prijs Energie was het erover eens dat het project van MDW architecture een podiumplaats verdient.

download pdf
MDW architecture
Elsene | 2013
A+245
pagina's 45-46

Mensen die dit artikel lazen bekeken ook

    Porte-à-faux

    Quatre ouvrages architecturaux récents
ou en cours de réalisation montrent des résolutions particulières à la réalisation de porte-à-faux, pour des programmes et avec des matériaux différents. Cet auvent carré en béton, réalisé dans le cadre d’un contrat de quartier pour un jardin récréatif à Molenbeek-Saint-Jean, se compose d’une grille octogonale de poutres. Les poutres aux côtés ont un très grand moment sur appui. Ces moments coïncident avec le moment d’une poutre en porte-à-faux de 9 m soumise à la même charge. Les poutres centrales de l’auvent ont quant à elles un grand moment en travée, comparable à celui d’une poutre avec une portée de 18 mètres.

    lees meer

    Belvédère des Coteaux de la Citadelle de Liège

    En porte-à-faux, la plate-forme triangulaire de 60 m² culmine sur le versant sud des Coteaux de la Citadelle. Le belvédère, imaginé par le bureau d’études paysage du Service de l’Aménagement des espaces publics de la Ville de Liège, a été conçu et réalisé par le Bureau d’études Greisch. Il fait partie du réaménagement complet des [...]

    lees meer

    Luifel

    Er breidt zich langzaam maar zeker een witte pixelwolk uit over het land. Een ludieke studie van de openbare ruimte, BXL 100, (> A+213) resulteert sinds 2011 in een aantal ingrepen in de openbare ruimte. Ze duiken op in het Brusselse Sint-Gillis en worden ontwikkeld in het Gentse Ledeberg. In Mechelen siert een luifel sinds kort het nieuw aangelegde Pasbrugplein.

    lees meer
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

schrijf je in voor de nieuwsbrief