laureaat energie eengezinswoningen – Huis Putman

denc!-studio
gepubliceerd op 10.12.2013 | tekst Liesbet Temmerman
© Yannick Milpas
© Yannick Milpas
© Yannick Milpas

In het Waregemse straatbeeld springt de door denc!-studio ontworpen rijwoning meteen in het oog. Geflankeerd door twee aanpalende huizen met elk een verschillende kroonlijsthoogte, maakt de voor­gevel, met zijn verschillende vlakken en materialen, meteen duidelijk dat hier met in elkaar overlopende binnenvolumes is gewerkt.

Dit wordt bevestigd bij het binnentreden van de woning: een open gelijkvloerse ruimte, waar enkel de trap en de halfopen keuken als vast gedefinieerde volumes in de ruimte staan. Aan de straatzijde zorgen enkele bescheiden raamopeningen voor de nodige lichtinval in de gelijkvloerse inkomzone, en op de verdieping voor natuurlijk daglicht in de nachthal. De achterzijde van de woning is volledig op het zuiden gericht. Door de grote glaspartijen en een goed doordachte volumetrie – de plafondhoogte in de leefruimte is ter hoogte van de achtergevel verhoogd – worden de natuurlijke zonnewinsten maximaal benut.
Een nulenergiecertificaat behalen voor een nieuwbouw-eengezinswoning: het is ook vandaag nog geen gangbare praktijk. Denc!-studio leverde hier een sterke staaltje energie-efficiënt bouwen af. De gebouwschil is erg performant: alle opake delen van de schil werden geïsoleerd met PUR, 24 cm voor de buitenmuren, 26 cm voor de vloerplaat en 24 tot 34 cm voor de daken. Zo bedraagt de gemiddelde warmteverliescoëfficiënt 0,27 W/m²K, het door de jury berekende K-peil ligt op 21. De dragende elementen van de woning bestaan uit snelbouwsteen voor de muren, en uit betonnen gewelven voor de vloeren en de platte daken. Op het zuiden zorgt mobiele gemotoriseerde zonnewering voor een efficiënte bescherming tegen oververhitting op warme zomerdagen.
De woning is voorzien van een ventilatiesysteem D+, uitgerust met een warmtewiel dat de terugwinning van de warmte uit de afgevoerde lucht verzekert. De verse lucht wordt aangevoerd door middel van een grondbuis: dit zorgt voor een vorstbeveiliging in de winter, en voor licht afgekoelde toegevoerde lucht in de zomerperiode. Zowel de naverwarming als de productie van warm water worden verzorgd door een compactaggregaat: dit toestel omvat een tank voor sanitair warm water (185 liter), de ventilatie-eenheid en een lucht/water-warmtepomp op de luchtextractie. Zo wordt optimaal gebruik gemaakt van de restwarmte, en kan er naar keuze prioriteit worden gegeven aan verwarming of sanitair warm water. Het geïntegreerde systeem werkt ook plaatsbesparend.
De fotovoltaïsche panelen (18 stuks, elk goed voor 240 Wp) zorgen voor de kers op de taart: door de jaarlijks opgewekte 11 642 MJ daalt het E-peil van de woning tot 12. Een prachtig resultaat voor deze hedendaagse, duurzame nieuwbouw, die door de jury wordt beloond met de prijs in de categorie eengezinswoningen omwille van het “zeer consequente ontwerp”.

download pdf
denc!-studio
Waregem | 2013
A+245
pagina's 26-28

Mensen die dit artikel lazen bekeken ook

    Belvédère des Coteaux de la Citadelle de Liège

    En porte-à-faux, la plate-forme triangulaire de 60 m² culmine sur le versant sud des Coteaux de la Citadelle. Le belvédère, imaginé par le bureau d’études paysage du Service de l’Aménagement des espaces publics de la Ville de Liège, a été conçu et réalisé par le Bureau d’études Greisch. Il fait partie du réaménagement complet des [...]

    lees meer

    Luifel

    Er breidt zich langzaam maar zeker een witte pixelwolk uit over het land. Een ludieke studie van de openbare ruimte, BXL 100, (> A+213) resulteert sinds 2011 in een aantal ingrepen in de openbare ruimte. Ze duiken op in het Brusselse Sint-Gillis en worden ontwikkeld in het Gentse Ledeberg. In Mechelen siert een luifel sinds kort het nieuw aangelegde Pasbrugplein.

    lees meer

    Porte-à-faux

    Quatre ouvrages architecturaux récents
ou en cours de réalisation montrent des résolutions particulières à la réalisation de porte-à-faux, pour des programmes et avec des matériaux différents. Cet auvent carré en béton, réalisé dans le cadre d’un contrat de quartier pour un jardin récréatif à Molenbeek-Saint-Jean, se compose d’une grille octogonale de poutres. Les poutres aux côtés ont un très grand moment sur appui. Ces moments coïncident avec le moment d’une poutre en porte-à-faux de 9 m soumise à la même charge. Les poutres centrales de l’auvent ont quant à elles un grand moment en travée, comparable à celui d’une poutre avec une portée de 18 mètres.

    lees meer
© Yannick Milpas
© Yannick Milpas
© Yannick Milpas

schrijf je in voor de nieuwsbrief