Kampeerloodsen

Teema architecten
gepubliceerd op 31.10.2012 | tekst Jürgen Vandewalle
© Steven Massart
© Steven Massart

Verscholen tussen de naaldbomen van domein De Hoge Rielen liggen drie door Teema architecten gerenoveerde loodsen. De gebouwen die na WO II functioneerden als militaire opslag, waren sinds de jaren ’70 in verval geraakt. Door het herstellen van de buitenschil en het behoud van de oude industriële poorten wordt het karakter van deze artefacten gevrijwaard.
Met het zorgvuldig invoegen van slaap- en keukenboxen onder de spanten van het bestaande volume, worden de loodsen tijdelijk huisvesting voor talloze kampeerders die op het domein hun jaarlijkse ‘bivak’ organiseren. Enkele sanitaire boxen zijn de enige toegevoegde volumes. Sereen ingeplant tussen loods en kampeerterrein gaan ze op in het bestaande landschap. De lichte kleur van het Afromosiahout en de transparantie versterken dat effect.
Hoewel de transformatie naar kampeerloodsen op het eerste gezicht ongecompliceerd lijkt, was ze geen vanzelfsprekende zaak. “Verschillende normen met betrekking tot brandveiligheid en toegankelijkheid waren een heuse uitdaging”, vertelt Edith Wouters. Achter ogenschijnlijk bescheiden ingrepen gaat dan ook inventief ontwerp schuil. De lichte hellingen die het niveauverschil overbruggen, de ‘lichthappers’ tussen de spanten boven de slaapboxen en de privacy biedende lattenstructuur van de sanitaire boxen zijn maar enkele voorbeelden.
Dit project toont aan dat erfgoed in vele gedaantes meerwaarde kan bieden, zolang het maar op de juiste wijze benaderd wordt: met respect voor de eigenheid van het bestaande én aandacht voor de noodzaak van het nieuwe.

download pdf
Teema architecten
Kasterlee | 2012
A+238
pagina's 34

Mensen die dit artikel lazen bekeken ook

    Belvédère des Coteaux de la Citadelle de Liège

    En porte-à-faux, la plate-forme triangulaire de 60 m² culmine sur le versant sud des Coteaux de la Citadelle. Le belvédère, imaginé par le bureau d’études paysage du Service de l’Aménagement des espaces publics de la Ville de Liège, a été conçu et réalisé par le Bureau d’études Greisch. Il fait partie du réaménagement complet des [...]

    lees meer

    Luifel

    Er breidt zich langzaam maar zeker een witte pixelwolk uit over het land. Een ludieke studie van de openbare ruimte, BXL 100, (> A+213) resulteert sinds 2011 in een aantal ingrepen in de openbare ruimte. Ze duiken op in het Brusselse Sint-Gillis en worden ontwikkeld in het Gentse Ledeberg. In Mechelen siert een luifel sinds kort het nieuw aangelegde Pasbrugplein.

    lees meer

    Porte-à-faux

    Quatre ouvrages architecturaux récents
ou en cours de réalisation montrent des résolutions particulières à la réalisation de porte-à-faux, pour des programmes et avec des matériaux différents. Cet auvent carré en béton, réalisé dans le cadre d’un contrat de quartier pour un jardin récréatif à Molenbeek-Saint-Jean, se compose d’une grille octogonale de poutres. Les poutres aux côtés ont un très grand moment sur appui. Ces moments coïncident avec le moment d’une poutre en porte-à-faux de 9 m soumise à la même charge. Les poutres centrales de l’auvent ont quant à elles un grand moment en travée, comparable à celui d’une poutre avec une portée de 18 mètres.

    lees meer
© Steven Massart
© Steven Massart

schrijf je in voor de nieuwsbrief