Het abattoir van de toekomst

ORG
gepubliceerd op 07.11.2016 | tekst Pieter T'Jonck publieke ruimte
© Filip Dujardin

© Filip Dujardin


Op de Biënnale van Venetië presenteert ORG betonnen portieken onder de naam Monument for an Open Society. De Foodmet bij de slachthuizen van Anderlecht is met deze elementen gebouwd. Als een model voor de toekomst van de site.

De Anderlechtse slachthuissite wordt gedomineerd door de 100 bij 100 meter grote hal uit 1888. Sinds 1983 is de exploitatie ervan in handen van de nv Abattoir (oorspronkelijk nv Abatan). Die is eigenaar van 2,6 hectare van de 10,5 hectare grote site. De rest heeft ze tot 2050 in erfpacht van de gemeente. In 1983 was de veehandel en vleesverwerkingsindustrie er echter op sterven na dood. Door gerichte herstructureringen deed Abattoir het tijd keren, met de steun van zo’n 150 kleinhandelaars. De activiteit werd sterk gediversifieerd: er kwamen meer markten en de kelders onder de hal werden opengesteld voor feesten en evenementen. 

 

>> Lees verder in A+262

 

download pdf
ORG
Anderlecht | 2016
A+A+262
pagina's 13-16

Mensen die dit artikel lazen bekeken ook

  Luifel

  Er breidt zich langzaam maar zeker een witte pixelwolk uit over het land. Een ludieke studie van de openbare ruimte, BXL 100, (> A+213) resulteert sinds 2011 in een aantal ingrepen in de openbare ruimte. Ze duiken op in het Brusselse Sint-Gillis en worden ontwikkeld in het Gentse Ledeberg. In Mechelen siert een luifel sinds kort het nieuw aangelegde Pasbrugplein.

  lees meer

  Belvédère des Coteaux de la Citadelle de Liège

  En porte-à-faux, la plate-forme triangulaire de 60 m² culmine sur le versant sud des Coteaux de la Citadelle. Le belvédère, imaginé par le bureau d’études paysage du Service de l’Aménagement des espaces publics de la Ville de Liège, a été conçu et réalisé par le Bureau d’études Greisch. Il fait partie du réaménagement complet des [...]

  lees meer

  Porte-à-faux

  Quatre ouvrages architecturaux récents
ou en cours de réalisation montrent des résolutions particulières à la réalisation de porte-à-faux, pour des programmes et avec des matériaux différents. Cet auvent carré en béton, réalisé dans le cadre d’un contrat de quartier pour un jardin récréatif à Molenbeek-Saint-Jean, se compose d’une grille octogonale de poutres. Les poutres aux côtés ont un très grand moment sur appui. Ces moments coïncident avec le moment d’une poutre en porte-à-faux de 9 m soumise à la même charge. Les poutres centrales de l’auvent ont quant à elles un grand moment en travée, comparable à celui d’une poutre avec une portée de 18 mètres.

  lees meer

schrijf je in voor de nieuwsbrief