Galerie commerciale CHU du Sart Timan

Créature atelier André Gulpen
gepubliceerd op 15.08.2011 niet-residentieel
© Samuel Defourny
© Samuel Defourny

Voor het indrukwekkende complex van beton en glas dat Charles Vandenhove in 1986 ontwierp, ligt een winkelgalerij waar elke dag 7.000 mensen doorlopen, op weg naar de foyer van het ziekenhuis. Ze vormt een soort sas tussen de buitenwereld en de medische wereld. Tot nu toe had ze niet echt een eigen identiteit en lagen de winkels gegroepeerd rond een lage, donkere gang. De ingreep, die gepaard ging met de inrichting van een ontvangsthal ter hoogte van de ‘kiss & ride’ van het ziekenhuis, bestond in het vergroten van de loopoppervlakte, het verhogen van de visuele interactie en het binnenbrengen van meer daglicht. Daartoe laten de architecten van Créature langs de binnenplaats van het ziekenhuis een beglaasde promenade lopen, parallel aan de oorspronkelijke gang, die met een vrij grote hoogte en enkele banken zowel een doorgang als een rustplaats vormt. Op die manier vormt het complex van winkels in het midden een soort doos die de aandacht trekt, maar niet overkomt als een gesloten entiteit. Het ontwerp van de winkelramen versterkt dit doos-effect en de schuiframen op de hoeken doen de winkelruimtes organisch overgaan in de wandelgangen. Tegelijk is het geheel een herinterpretatie van de architectuur en de materialen (hout, beton en glas) van de oorspronkelijke constructie. Zo brengen de fijne afzelia-profielen van de nieuwe glasgevel aan de kant van de binnenplaats een zeker ritme aan in het parcours en omlijsten ze het perspectief. Hun stramien van buitenaf gezien verschilt duidelijk van het oorspronkelijke stramien – een bewuste keuze en een juiste manier om een hedendaags, vormelijk idioom in te brengen in de geschiedenis van een indrukwekkend architecturaal geheel.

download pdf
Créature atelier André Gulpen
Luik | 2011
A+231
pagina's 28

Mensen die dit artikel lazen bekeken ook

    Belvédère des Coteaux de la Citadelle de Liège

    En porte-à-faux, la plate-forme triangulaire de 60 m² culmine sur le versant sud des Coteaux de la Citadelle. Le belvédère, imaginé par le bureau d’études paysage du Service de l’Aménagement des espaces publics de la Ville de Liège, a été conçu et réalisé par le Bureau d’études Greisch. Il fait partie du réaménagement complet des [...]

    lees meer

    Luifel

    Er breidt zich langzaam maar zeker een witte pixelwolk uit over het land. Een ludieke studie van de openbare ruimte, BXL 100, (> A+213) resulteert sinds 2011 in een aantal ingrepen in de openbare ruimte. Ze duiken op in het Brusselse Sint-Gillis en worden ontwikkeld in het Gentse Ledeberg. In Mechelen siert een luifel sinds kort het nieuw aangelegde Pasbrugplein.

    lees meer

    Porte-à-faux

    Quatre ouvrages architecturaux récents
ou en cours de réalisation montrent des résolutions particulières à la réalisation de porte-à-faux, pour des programmes et avec des matériaux différents. Cet auvent carré en béton, réalisé dans le cadre d’un contrat de quartier pour un jardin récréatif à Molenbeek-Saint-Jean, se compose d’une grille octogonale de poutres. Les poutres aux côtés ont un très grand moment sur appui. Ces moments coïncident avec le moment d’une poutre en porte-à-faux de 9 m soumise à la même charge. Les poutres centrales de l’auvent ont quant à elles un grand moment en travée, comparable à celui d’une poutre avec une portée de 18 mètres.

    lees meer
© Samuel Defourny
© Samuel Defourny

schrijf je in voor de nieuwsbrief