Deinze wordt meer stad

Tony Fretton Architects
gepubliceerd op 29.08.2017 | tekst Bart Tritsmans publieke ruimte

0013_Deinze-Town-All_©_Peter-Cook Deinze700

 

In Deinze verrees langs een Leiemeander het dienstencentrum van Tony Fretton Architects. Met het oog op de integratie van het OCMW en de groeiende bevolking werd gekozen voor een nieuw gebouw, dat stedelijkheid uitstraalt en ruimte biedt voor een flexibele uitbreiding van de functies. Maar de lichtvoetigheid van het ontwerp ging in de uitvoering deels verloren.

Het zogenaamde huis van de Deinzenaar – ontmoetingsplek, administratief centrum en gezicht van de stedelijke diensten – past in de initiatieven die Deinze in 2009 lanceerde met Deinze 2020. In A+254 werden kleine gemeenten met grote plannen voorgesteld, en Deinze viel toen op door zijn ambitieuze stadskernvernieuwing. Het masterplan van het bureau uapS wordt opgesplitst in deelplannen, die in opeenvolgende legislaturen verwezenlijkt worden.

Met de aanleg van de oevers van de Leiemeander, het Sint-Poppoplein en de Markt zetten Marie-José Van Hee en Robbrecht en Daem de transformatie van Deinze in. De met parkeerplaatsen bezaaide omgeving werd omgevormd tot een aantrekkelijke publieke ruimte, die zowel de stadsgeschiedenis als de toekomstplannen weerspiegelt. De open ruimtes vormen de opmaat voor een nieuw mobiliteitsplan. Ze nodigen uit als verblijfsplek door hun fietser- en voetgangervriendelijke karakter, hun fijne texturen en Benoît Van Innis’ stenencompositie in de kleuren van de vier seizoenen.

Het dienstencentrum positioneert zich op een centrale plaats: aan de Tolpoortstraat, waar men in het verleden via de brug over de Leie de stad binnenkwam. Tegenover de 14de-eeuwse Onze-Lieve-Vrouwekerk in Scheldegotiek, die de stedelijke geschiedenis van Deinze weerspiegelt, staat het dienstencentrum als uitdrukking van de nieuwe stedelijke dynamiek. Het straalt robuustheid uit, orde, en elegante strengheid. Het ritme van de dubbele gevel met zijn loggia’s, de dieptewerking en de transparantie doen denken aan Giuseppe Terragni’s Casa del Fascio in het Italiaanse Como. Als je het dienstencentrum binnenstapt, vallen meteen de hoogwaardige materialen op: travertijn, terrazzo, leder, kerselaar.

 

>> Lees verder in A+266


 

download pdf
Tony Fretton Architects
Deinze | 2017
A+266
pagina's 12-13-14

Mensen die dit artikel lazen bekeken ook

    Belvédère des Coteaux de la Citadelle de Liège

    En porte-à-faux, la plate-forme triangulaire de 60 m² culmine sur le versant sud des Coteaux de la Citadelle. Le belvédère, imaginé par le bureau d’études paysage du Service de l’Aménagement des espaces publics de la Ville de Liège, a été conçu et réalisé par le Bureau d’études Greisch. Il fait partie du réaménagement complet des [...]

    lees meer

    Porte-à-faux

    Quatre ouvrages architecturaux récents
ou en cours de réalisation montrent des résolutions particulières à la réalisation de porte-à-faux, pour des programmes et avec des matériaux différents. Cet auvent carré en béton, réalisé dans le cadre d’un contrat de quartier pour un jardin récréatif à Molenbeek-Saint-Jean, se compose d’une grille octogonale de poutres. Les poutres aux côtés ont un très grand moment sur appui. Ces moments coïncident avec le moment d’une poutre en porte-à-faux de 9 m soumise à la même charge. Les poutres centrales de l’auvent ont quant à elles un grand moment en travée, comparable à celui d’une poutre avec une portée de 18 mètres.

    lees meer

    Luifel

    Er breidt zich langzaam maar zeker een witte pixelwolk uit over het land. Een ludieke studie van de openbare ruimte, BXL 100, (> A+213) resulteert sinds 2011 in een aantal ingrepen in de openbare ruimte. Ze duiken op in het Brusselse Sint-Gillis en worden ontwikkeld in het Gentse Ledeberg. In Mechelen siert een luifel sinds kort het nieuw aangelegde Pasbrugplein.

    lees meer

schrijf je in voor de nieuwsbrief