Bioplanet

David Coulembier + Piet Colruyt
gepubliceerd op 24.10.2011 | tekst Eline Dehullu
© Colruytgroup

Architecten Piet Colruyt en David Coulembier van Architectenbureau Colruyt ontwerpen in Leuven een laagenergetische supermarkt. Naast de lage energiebehoefte getuigen ook de stedenbouwkundige inplanting, de flexibiliteit van het gebouw, het binnenklimaat voor zowel personeel als klanten, en het materiaalgebruik van een integrale, ecologische aanpak. De winkel is opgebouwd uit houten vakwerkliggers, afkomstig uit een duurzaam beheerd bos (FSC) en steunend op deels houten, deels betonnen kolommen. De buitenschil bestaat uit geprefabriceerde houten sandwichpanelen met een kern van 23 centimeter rotswol. Daarmee is het gebouw eigenlijk overmatig geïsoleerd: de investering is te groot in vergelijking met de opbrengst. Het geheel is luchtdicht afgewerkt: een luchtdichtheidstest leverde het resultaat op van 0,85. Mede daardoor haalt het gebouw een K-peil 12. Met dit K-peil presteert het gebouw als beste in de categorie niet-residentieel – privé. Door het gebruik van onder andere een geoptimaliseerd koelkamerconcept, gestuurde daglichtkoepels, twee types zonnepanelen (amorf en kristallijn), saswerking, efficiënte verlichtingsarmaturen (E5-TL en led), gecontroleerde ventilatie op basis van de luchtkwaliteit, isolatie en luchtdichtheid, kan de energievraag beperkt worden tot 62% ten opzichte van een ‘klassieke’ winkel van de Colruytgroep. Eerlijkheidshalve moet daaraan toegevoegd worden dat de bijdrage van 36% zonne-energie slechts berekend is op een energiebehoefte exclusief de productkoeling, die waarschijnlijk de grootste hap uit de energieconsumptie vreet.

download pdf
David Coulembier + Piet Colruyt
Leuven | 2011
A+232
pagina's 61

Mensen die dit artikel lazen bekeken ook

    Porte-à-faux

    Quatre ouvrages architecturaux récents
ou en cours de réalisation montrent des résolutions particulières à la réalisation de porte-à-faux, pour des programmes et avec des matériaux différents. Cet auvent carré en béton, réalisé dans le cadre d’un contrat de quartier pour un jardin récréatif à Molenbeek-Saint-Jean, se compose d’une grille octogonale de poutres. Les poutres aux côtés ont un très grand moment sur appui. Ces moments coïncident avec le moment d’une poutre en porte-à-faux de 9 m soumise à la même charge. Les poutres centrales de l’auvent ont quant à elles un grand moment en travée, comparable à celui d’une poutre avec une portée de 18 mètres.

    lees meer

    Belvédère des Coteaux de la Citadelle de Liège

    En porte-à-faux, la plate-forme triangulaire de 60 m² culmine sur le versant sud des Coteaux de la Citadelle. Le belvédère, imaginé par le bureau d’études paysage du Service de l’Aménagement des espaces publics de la Ville de Liège, a été conçu et réalisé par le Bureau d’études Greisch. Il fait partie du réaménagement complet des [...]

    lees meer

    Luifel

    Er breidt zich langzaam maar zeker een witte pixelwolk uit over het land. Een ludieke studie van de openbare ruimte, BXL 100, (> A+213) resulteert sinds 2011 in een aantal ingrepen in de openbare ruimte. Ze duiken op in het Brusselse Sint-Gillis en worden ontwikkeld in het Gentse Ledeberg. In Mechelen siert een luifel sinds kort het nieuw aangelegde Pasbrugplein.

    lees meer
© Colruytgroup

schrijf je in voor de nieuwsbrief