Bijzondere vermelding architectuur – Buda Art Center

51N4E
gepubliceerd op 10.12.2013 | tekst Géraldine Michat niet-residentieel
© Filip Dujardin
© Paul Steinbruck

De jury wilde dit project heel graag onderscheiden met een speciale vermelding. “Voor de echte aanwezigheid in de stad”, “voor de gevoeligheid” en “omdat het een schitterend project is”. De vroegere textielfabriek uit 1924 had nochtans geen enkel bijzonder ruimtelijk of historisch kenmerk maar wel buitengewoon grote ruimten, ideaal gelegen op een eiland in het centrum van Kortrijk. De verbouwing tot culturele infrastructuur verwijst naar het verleden door het behouden van de ateliers van de – artistieke – productie, ook al kregen de meeste oppervlakten een nieuwe configuratie. 51N4E ging vooral op zoek naar volumineuze ruimten en verschoof de programmadistributie naar de achtergrond. De architecten holden de binnenkant van de fabriek uit door een vijfhoekig volume, dat het licht en de architecturale wandeling integreert. Die laatste komt uit op een reeks studio’s, ateliers en tentoonstellingsruimten en eindigt op een dakterras. Dit holle volume is een echo van een tweede vijfhoek: die is het voorvertrek van het artistieke centrum en maakt zich los van de omringende gebouwen door de positionering en de bekleding van lichte baksteen. Meer dan het gebruik van ruwe materialen waardeerde de jury vooral het in vraag stellen van de toepassing van de materialen en van de habilitatie van de plaats.

download pdf
51N4E
Kortrijk | 2013
A+245
pagina's 72-73

Mensen die dit artikel lazen bekeken ook

    Belvédère des Coteaux de la Citadelle de Liège

    En porte-à-faux, la plate-forme triangulaire de 60 m² culmine sur le versant sud des Coteaux de la Citadelle. Le belvédère, imaginé par le bureau d’études paysage du Service de l’Aménagement des espaces publics de la Ville de Liège, a été conçu et réalisé par le Bureau d’études Greisch. Il fait partie du réaménagement complet des [...]

    lees meer

    Porte-à-faux

    Quatre ouvrages architecturaux récents
ou en cours de réalisation montrent des résolutions particulières à la réalisation de porte-à-faux, pour des programmes et avec des matériaux différents. Cet auvent carré en béton, réalisé dans le cadre d’un contrat de quartier pour un jardin récréatif à Molenbeek-Saint-Jean, se compose d’une grille octogonale de poutres. Les poutres aux côtés ont un très grand moment sur appui. Ces moments coïncident avec le moment d’une poutre en porte-à-faux de 9 m soumise à la même charge. Les poutres centrales de l’auvent ont quant à elles un grand moment en travée, comparable à celui d’une poutre avec une portée de 18 mètres.

    lees meer

    Luifel

    Er breidt zich langzaam maar zeker een witte pixelwolk uit over het land. Een ludieke studie van de openbare ruimte, BXL 100, (> A+213) resulteert sinds 2011 in een aantal ingrepen in de openbare ruimte. Ze duiken op in het Brusselse Sint-Gillis en worden ontwikkeld in het Gentse Ledeberg. In Mechelen siert een luifel sinds kort het nieuw aangelegde Pasbrugplein.

    lees meer
© Filip Dujardin
© Paul Steinbruck

schrijf je in voor de nieuwsbrief