Badboot Kattendijkdok

Sculp(it) architecten
gepubliceerd op 17.09.2012 | tekst Caroline Van Doren niet-residentieel
© Frederic Vercruysse – King George

Na New York, Berlijn en Kopenhagen springt ook Antwerpen op de badboot. Sculp(it) liet een oude veerpont ombouwen tot bar-restaurant met feestzalen en terrassen. Het openluchtzwembad met kleedruimtes en zuiveringsrietveld bevindt zich op een aan elkaar gelaste constructie van 120 meter lang. In de zomer lijkt de bezoeker, door het minimale hoogteverschil, in het Kattendijkdok te zwemmen. Bij vrieskou transformeert het bad tot schaatspiste met winterbarbecue. De boot kijkt momenteel uit op het MAS en de grijsgroene luxewoontorens van het Eilandje, maar dat kan veranderen. Niemand hoeft in de tegengestelde richting te zwemmen zoals in ‘The Story of the Pool’ van Rem Koolhaas – beide volumes zijn versleepbaar.
In 1998 meerde er al eens een badboot aan in de havenstad. Tijdens de Zomer van Antwerpen kon de bezoeker op een door kunstenaar Jürgen Schablow omgevormd kolenschip in het Bonapartedok terecht voor een plons, een stoombad of een drankje.
Deze badboot kan met een toegangsprijs van vier euro alle bevolkingslagen aantrekken. Dat V-zit, tevens uitbater van een luxepassagiersschip, daar niets aan verdient, doet echter vermoeden dat ook dit een nieuwe strandbar wordt voor yuppies en hipsters met een cavaverslaving.

download pdf
Sculp(it) architecten
Antwerpen | 2012
A+237
pagina's 26

Mensen die dit artikel lazen bekeken ook

    Luifel

    Er breidt zich langzaam maar zeker een witte pixelwolk uit over het land. Een ludieke studie van de openbare ruimte, BXL 100, (> A+213) resulteert sinds 2011 in een aantal ingrepen in de openbare ruimte. Ze duiken op in het Brusselse Sint-Gillis en worden ontwikkeld in het Gentse Ledeberg. In Mechelen siert een luifel sinds kort het nieuw aangelegde Pasbrugplein.

    lees meer

    Belvédère des Coteaux de la Citadelle de Liège

    En porte-à-faux, la plate-forme triangulaire de 60 m² culmine sur le versant sud des Coteaux de la Citadelle. Le belvédère, imaginé par le bureau d’études paysage du Service de l’Aménagement des espaces publics de la Ville de Liège, a été conçu et réalisé par le Bureau d’études Greisch. Il fait partie du réaménagement complet des [...]

    lees meer

    Porte-à-faux

    Quatre ouvrages architecturaux récents
ou en cours de réalisation montrent des résolutions particulières à la réalisation de porte-à-faux, pour des programmes et avec des matériaux différents. Cet auvent carré en béton, réalisé dans le cadre d’un contrat de quartier pour un jardin récréatif à Molenbeek-Saint-Jean, se compose d’une grille octogonale de poutres. Les poutres aux côtés ont un très grand moment sur appui. Ces moments coïncident avec le moment d’une poutre en porte-à-faux de 9 m soumise à la même charge. Les poutres centrales de l’auvent ont quant à elles un grand moment en travée, comparable à celui d’une poutre avec une portée de 18 mètres.

    lees meer
© Frederic Vercruysse – King George

schrijf je in voor de nieuwsbrief