Project

Campus AZ Groeninge

Baumschlager Eberle + Osar
17.12.2012

Buiten de stadsmuren van Kortrijk bouwt het Oostenrijkse Baumschlager Eberle samen met Osar aan de campus AZ Groeninge. Dit ziekenhuis legt alleen beslag op wat nodig is, en gaat zo een oprechte relatie aan met de patiënt.

Bekijk project

Uitbreiding seniorencampus

51N4E
17.12.2012 collectief wonen

Vlaanderen slibt alsmaar vaker dicht met verkavelingen waar iedereen voor zichzelf gaat wonen, ver van publieke voorzieningen. 51N4E zoekt uit hoe een gebouw in dit geprivatiseerde landschap ruimte terug kan geven. De publieke ruimte wordt hier ingezet als bemiddelaar tussen een in zichzelf gekeerde buurt en een traditioneel gesloten programma.

Bekijk project

Rechtenfaculteit en rectoraat stadscampus UHasselt

noAarchitecten
17.12.2012 niet-residentieel

Het Hasseltse centrum binnentrekken in een toegankelijke universiteit, maar terwijl plaats bieden voor kamers waarin geconcentreerde studie mogelijk blijft. Of hoe noAarchitecten een rechtencampus deed oprijzen in en rond een oude gevangenis.

Bekijk project

Museum Kazerne Dossin

awg architecten
17.12.2012

In november legde het team rond awg architecten de laatste hand aan het genocidemuseum in Mechelen. Voor veel omwonenden is zijn massieve voorkomen omstreden, onaangenaam, storend. Niet toevallig treffende omschrijvingen van bepaalde ‘ongemakkelijke’ aspecten van het Belgische oorlogsverleden.

Bekijk project

Kampeerloodsen

Teema architecten
31.10.2012

Verscholen tussen de naaldbomen van domein De Hoge Rielen liggen drie door Teema architecten gerenoveerde loodsen. De gebouwen die na WO II functioneerden als militaire opslag, waren sinds de jaren ’70 in verval geraakt. Door het herstellen van de buitenschil en het behoud van de oude industriële poorten wordt het karakter van deze artefacten gevrijwaard.

Bekijk project

14 sociale huurappartementen in twee identieke blokken

Architectenbureau Jan Maenhout
17.09.2012

Nog niet zo gek lang geleden was het Eilandje niet meer dan een slordige blinde vlek in het Antwerpse stadsweefsel. De laatste jaren klauterde de wijk uit haar isolement dankzij allerhande prestigieuze projecten. Die dreigen nu voor een nieuw isolement te zorgen: dat van de rijke blanke middenklasse. Gelukkig is het niet alles blingbling wat de klok slaat.

Bekijk project

26 sociale woningen en commercieel gelijkvloers

Meta architectuurbureau
17.09.2012

In de Antwerpse Seefhoek, ter hoogte van het Sint-Jansplein, schikken zich 26 sociale woningen en een supermarkt tussen twee haast tegengestelde straten: de residentiële Oudesteenweg en de drukkere Sint-Gummarusstraat met zijn typische kleinhandel. Meta architectuurbureau komt tegemoet aan beide situaties.

Bekijk project

Badboot Kattendijkdok

Sculp(it) architecten
17.09.2012 niet-residentieel

Na New York, Berlijn en Kopenhagen springt ook Antwerpen op de badboot. Sculp(it) liet een oude veerpont ombouwen tot bar-restaurant met feestzalen en terrassen.

Bekijk project

Toerismekantoor en residentie Welnis

DierendonckBlancke architecten + Frank Godderis
18.06.2012

Zee. Meteen deinen talloze alliteraties door het hoofd. Zon, zand, zout, zeilen, zoenen, zalig. Maar de gedachte aan kwaliteitsvolle architectuur is ver te zoeken. De uitreiking van de kustarchitectuurprijs ArK#01 in 2010 was tekenend: de hoofdprijs werd deels weggekaapt door een onuitgevoerd project. In dit vacuüm wachten betekenisvolle projecten op een inhoudsvolle stedelijkheid. Het appartementsgebouw met bureau voor toerisme door DierendonckBlancke architecten en Frank Godderis is er daar één van.

Bekijk project

schrijf je in voor de nieuwsbrief