Project

nominatie architectuur groepswoningen - Librex

Delices Architectes
28.01.2014

In verhouding tot de bebouwbare oppervlakte was het budget van dit project, dat voortkomt uit een wijkcontract, heel beperkt. Om toch deze sociale woningen te kunnen realiseren, hebben de architecten van Delices de afmetingen van de appartementen beperkt gehouden maar ze extra wooncomfort verleend.

Bekijk project

nominatie architectuur groepswoningen - VVB09

Bulk architecten
28.01.2014

Bulk architecten vervangt vier oude huizen door zes nieuwe woningen, zonder dat deze het voordeel van een eigen voordeur én leefruimten dicht tegen straat of tuin verliezen.

Bekijk project

nominatie architectuur groepswoningen - W 012 gewad

atelier vens vanbelle
28.01.2014

Appartementen in de stad worden vaak volgens hetzelfde stramien opgetrokken, met een inkomhal aan de straatkant en toegangsdeuren op een overloop. Vens vanbelle breekt met die traditie van gecontroleerde ruimten en laat vier appartementen uitwaaieren rondom een ‘Italiaans binnenplein’ Elk appartement heeft zijn inkom aan het binnenplein, telt twee tot drie verdiepingen en geeft uit op zowel straat, patio als achterkoer, waardoor het ‘huisgevoel’ er (zelfs in de binnenstad van Gent) wordt behouden.

Bekijk project

nominatie energie eengezinswoningen - Woning met praktijkruimte

Studio TEC
28.01.2014

Deze eenvoudig ogende cortenstaalgevel (eens wat anders dan baksteen, en een alternatief voor hout dat onderhouden moet worden) verhult een hoogtechnologisch programma.

Bekijk project

nominatie architectuur eengezinswoningen - Office 39: Villa, Buggenhout

OFFICE KGDVS
28.01.2014

De architectuur van Office KGDVS is een zoektocht naar de directe ervaring van context en ruimte. De villa te Buggenhout is hiervan een toonbeeld en wordt geconcipieerd op basis van twee verschillende ervaringsniveaus die de bewoner telkens op een bijzondere positie ten opzichte van de omgeving plaatsen.

Bekijk project

nominatie architectuur eengezinswoningen - Boma

NU Architectuuratelier
28.01.2014

Door het invoegen van een woning activeert NU Architectuuratelier een oud industrieel pand. De oude smidse met sheddaken en betonnen vloeren wordt gedemonteerd waar nodig om tegen de straatkant een atelier te realiseren en achter aan het perceel een ommuurde tuin met overdekte buitenruimte.

Bekijk project

nominatie energie eengezinswoningen - Nulenergiewoning met praktijk

GDR-architecten
28.01.2014

Als er in deze categorie één project een eervolle vermelding waard zou zijn geweest, dan was het de nulenergiewoning met praktijk van GDR-architecten. Ze komt niet alleen aan een zeer lage totale warmteoverdrachtscoëfficiënt (0,101 W/K.m2 vloer), qua isolatie is ze het meest performant in haar categorie (transmissieverlies van 0,95 W/m3 volume).

Bekijk project

nominatie energie eengezinswoningen - 0373 A Wijnendale

denc!-studio
28.01.2014

Met 2 nominaties was denc!-studio bij de eengezinswoningen een grote kanshebber. De vrijstaande woning Wijnendaele in Torhout, die het beste van hout en beton combineert, wist de jury te overtuigen met een verbruik voor verwarming en koeling van 21,36 kWh/m² vloer.

Bekijk project

nominatie architectuur eengezinswoningen - Woning dnA

BLAF architecten
28.01.2014

Met deze nieuwbouwwoning in Asse stellen BLAF architecten enkele traditionele bouwmethodes in vraag. In plaats van het terrein uit te vlakken en dwangmatig de perceelgrenzen te volgen, planten ze de woning in volgens de natuurlijke helling van het terrein en de oriëntatie van de zon. Het volume dat ongeveer 45° gedraaid staat ten opzichte van de voorbouwlijn wordt geïnterpreteerd als een ‘intelligente ruïne’.

Bekijk project

schrijf je in voor de nieuwsbrief