Project

nominatie energie eengezinswoningen - Nulenergiewoning met praktijk

GDR-architecten
28.01.2014

Als er in deze categorie één project een eervolle vermelding waard zou zijn geweest, dan was het de nulenergiewoning met praktijk van GDR-architecten. Ze komt niet alleen aan een zeer lage totale warmteoverdrachtscoëfficiënt (0,101 W/K.m2 vloer), qua isolatie is ze het meest performant in haar categorie (transmissieverlies van 0,95 W/m3 volume).

Bekijk project

nominatie energie eengezinswoningen - 0373 A Wijnendale

denc!-studio
28.01.2014

Met 2 nominaties was denc!-studio bij de eengezinswoningen een grote kanshebber. De vrijstaande woning Wijnendaele in Torhout, die het beste van hout en beton combineert, wist de jury te overtuigen met een verbruik voor verwarming en koeling van 21,36 kWh/m² vloer.

Bekijk project

nominatie architectuur eengezinswoningen - Woning dnA

BLAF architecten
28.01.2014

Met deze nieuwbouwwoning in Asse stellen BLAF architecten enkele traditionele bouwmethodes in vraag. In plaats van het terrein uit te vlakken en dwangmatig de perceelgrenzen te volgen, planten ze de woning in volgens de natuurlijke helling van het terrein en de oriëntatie van de zon. Het volume dat ongeveer 45° gedraaid staat ten opzichte van de voorbouwlijn wordt geïnterpreteerd als een ‘intelligente ruïne’.

Bekijk project

nominatie architectuur eengezinswoningen - House BM

DVVT + Joris Van Huychem
28.01.2014

In een kavel met bomen positioneren architecten de vylder vinck taillieu en Joris Van Huychem heel secuur een betonnen sculptuur die de omgeving volledig absorbeert.

Bekijk project

nominatie energie eengezinswoningen - Passiefwoning

Arch_ID
28.01.2014

Deze compacte woning in de Gentse rand valt meteen op door de buitenafwerking uit leien in antracietkleur. Hoewel erg gesloten aan de straatkant, geven gelijkvloers en verdieping breed uit op de smalle zuidtuin.

Bekijk project

Belgische Prijs voor Energie 2013 – Nulenergiekantoor Stebo

BURO B
10.12.2013 niet-residentieel

Aan de rand van een bosrijke dienstenzone bij Genk verrijst een hedendaags bouwproject met een uitzonderlijke energieprestatie. Nulenergie en CO2-neutraal: het door Buro B ontworpen kantoorgebouw ‘Stebo-Ondernemersatelier’ laat de concurrentie mijlenver achter zich.

Bekijk project

laureaat architectuur niet-residentieel privé – Computer Shop

Office Kersten Geers David Van Severen
10.12.2013 niet-residentieel

Computershop ‘multiplies’ in Tielt is gevestigd op een terrein zoals je dat vaak aantreft in Vlaanderen: een onregelmatige veelhoek die de uitkomst lijkt van vele herverkavelingen. Het terrein lag oorspronkelijk verscholen achter een gemetste tuinmuur, die met zijn zorgvuldig geritmeerde cassettes een stilaan voorouderlijk beeld van ruraal Vlaanderen oproept. Op dat terrein plaatste Office twee [...]

Bekijk project

laureaat architectuur niet-residentieel publiek – keukentoren

Xaveer De Geyter Architecten
10.12.2013 niet-residentieel

De centra voor volwassenen­onderwijs COOVI en CERIA, opgericht rond 1950, bevinden zich op een bijna vergeten locatie in Anderlecht. Het gebied is immers opgesloten tussen de Ring, de Bergense Steenweg, het Kanaal en de spoorweg. Sindsdien werd deze hotelopleiding gesplitst in een Nederlandstalige en Franstalige vleugel. Het Nederlands­talige gedeelte, COOVI/Elishout, genoemd naar de Elishout­hoeve vlakbij, [...]

Bekijk project

Belgische Prijs voor Architectuur 2013 – Stadshal en centrumpleinen

Robbrecht en Daem architecten + Marie-José Van Hee architecten
10.12.2013

De jury sloot de Gentse Stadshal van Robbrecht en Daem architecten en Marie-José Van Hee architecten meteen en unaniem in haar hart. De Gentenaar deed ondertussen hetzelfde, tot spijt van wie het benijdt. “A monument for public space”. Sinds de opening, einde 2012, van de Gentse Stadhal, liet dit gebouw niet na de gemoederen te [...]

Bekijk project
Page

schrijf je in voor de nieuwsbrief