Project

Een beroep op intelligentie

Cellule D’étude Immobilière Et Urbaine – Michel Le Paige Et Carole Deferieren/A
02.05.2018 publieke ruimte

In november opende Musée L, het eerste universiteitsmuseum van België, de deuren in de voormalige Bibliothèque des Sciences et Technologies in Louvain-la-Neuve. UCL-architecten Michel le Paige en Carole Deferière hebben een herbestemming en restauratie gerealiseerd die de oorspronkelijke (interieur)architecturale waarden optimaal behoudt en de immateriële waarden opwaardeert. De indrukwekkende Bibliothèque des Sciences et Technologies uit [...]

Bekijk project

Winkelen is (ook) architectuur beleven

Glen Sestig Architects
28.03.2018 publieke ruimte

In zijn make-over van een Antwerpse luxeschoenenwinkel laat Glenn Sestig Architects de architectuur schitteren. Het bureau slaagt erin de klant niet te verwaarlozen, en dat zonder rücksichtlos toe te geven aan een overemotionele benadering van de winkelervaring.  In 1966 knapte de jonge architect Hans Hollein een winkel met een grondoppervlak van nauwelijks 13 m2 en een [...]

Bekijk project

Too Big to Fail?

SOM + ASSAR
28.03.2018 publieke ruimte

In zijn essay Bigness1 stelt Rem Koolhaas dat gebouwen vanaf een bepaalde grootte lijken te ontsnappen aan de regels van de architectuur. Oftewel: wat is het maximum dat architectuur aankan? Kan een gebouw zoals de nieuwe NAVO-hoofdzetel in Evere nog met de gekende normen en waarden worden beoordeeld? Het nieuwe hoofdkwartier van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie [...]

Bekijk project

Een vlaag van nostalgie

BINARIO ARCHITECTES
23.01.2018 publieke ruimte

In 2016 opende het door BINARIO ontworpen bezoekerscentrum van de abdij van Villers-la-Ville. Dat is veel meer dan een gerestaureerde molen. Via een brug over de rijksweg geeft het toegang tot de ruïnes van de site, die zo een nieuwe leesbaarheid krijgen. “Fragmenten zijn uiterst belangrijk in architectuur, want wellicht zijn alleen ruïnes de volledige [...]

Bekijk project

Deinze wordt meer stad

Tony Fretton Architects
29.08.2017 publieke ruimte

  In Deinze verrees langs een Leiemeander het dienstencentrum van Tony Fretton Architects. Met het oog op de integratie van het OCMW en de groeiende bevolking werd gekozen voor een nieuw gebouw, dat stedelijkheid uitstraalt en ruimte biedt voor een flexibele uitbreiding van de functies. Maar de lichtvoetigheid van het ontwerp ging in de uitvoering [...]

Bekijk project

Buigen voor de mammon

Zaha Hadid Architects
15.05.2017 publieke ruimte

Het Havenhuis van wijlen Zaha Hadid moest de Antwerpse haven weer verbinden met de stad. Dat is niet gelukt. Waarom moest het project er dan absoluut komen? In de architectuur is het kantoorgebouw een moeilijk genre. Het bouwprogramma is vaak weinig specifiek en kan herleid worden tot een stapeling van landschapskantoren met zogenaamde flex-plekken in [...]

Bekijk project

Anatomieles

architecten de vylder vinck taillieu
18.04.2017 publieke ruimte

Hoe behouden zonder te respecteren? Bij de herinrichting van een dienstencentrum in Gent zet architecten DE VYLDER VINCK TAILLIEU het erfgoedkeurslijf een neus door het bestaande en de ingreep tegen elkaar uit te spelen. Het dienstencentrum van Ledeberg (Gent), vroeger gemeentehuis en theater, moest worden vergroot om onderdak te bieden aan publieksdiensten, een feestzaal en een politiecommissariaat. Bij de herstructurering moesten beschermde elementen behouden blijven: de voorgevel aan [...]

Bekijk project

De taal van architectuur

Meta architectuurbureau
10.01.2017 publieke ruimte

Spreekt de architectuur vandaag nog een taal waarmee haar bewoners zich kunnen identificeren? Gebouw O van META beantwoordt een hedendaags vraagstuk met een eenvoudige ontwerpstrategie, zonder afbreuk te doen aan de verfijning van haar constructie. De Drie Eiken-Campus van de Universiteit Antwerpen in Wilrijk bestond tot voor kort uit een verzameling grijze en anonieme gebouwen, [...]

Bekijk project

Het abattoir van de toekomst

ORG
07.11.2016 publieke ruimte

Op de Biënnale van Venetië presenteert ORG betonnen portieken onder de naam Monument for an Open Society. De Foodmet bij de slachthuizen van Anderlecht is met deze elementen gebouwd. Als een model voor de toekomst van de site. De Anderlechtse slachthuissite wordt gedomineerd door de 100 bij 100 meter grote hal uit 1888. Sinds 1983 [...]

Bekijk project
Page

schrijf je in voor de nieuwsbrief