Lezing

Met zijn architectuurprogrammering zoekt A+/ Bozar Architecture aansluiting bij een lange traditie van architectuurtentoonstellingen en -debatten in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel én met de ervaring van A+ als toonaangevend Belgisch tijdschrift voor architectuur.

Meer bekijken Meer bekijken

De artistieke visie bevindt zich in het spanningsveld tussen een uitgesproken kritische positie die architectuur terug in het centrum van het maatschappelijke debat wil brengen enerzijds, en een informatieve functie waarin bestaande tendenzen binnen de Belgische en internationale architectuur worden belicht anderzijds. Transversaliteit met andere kunstdisciplines is een meerwaarde. De Belgische architectuurproductie wordt benaderd vanuit een Europees en internationaal referentiekader. A+/Bozar Architecture richt zich tot een in hedendaagse architectuur geïnteresseerd publiek. Samenwerkingen met gerenommeerde architectuurcentra in binnen en buitenland worden nagestreefd. Om zijn programmering te definiëren en te voeden, verzamelt in het kader van A+/Bozar Architecture een denktank, samengesteld uit vertegenwoordigers van gelieerde instituten en architectuurexperten uit binnen- en buitenland.

 

TEAM
Projectcoördinator: Roxane Le Grelle

PROGRAMMERINGSCOMMISSIE
Jean-Didier Bergilez (ULB, hortence, Striges), Stéphane Damsin (Recyclart, OUEST), Véronique Patteeuw (ENSAP Lille, OASE, Studio SNCDA)

SPONSORS
Main structural sponsor:  ASSA ABLOY ENTRANCE SYSTEM
Structural sponsor: FEBELCEM

 

SPONSORING
Rita Minissi | rita.minissi@mima.be
+32 2 332 37 82

Nieuwe Brusselse Bouwmeester stelt zich voor in Bozar

A+ Lezing

Naar aanleiding van de benoeming van Olivier Bastin tot eerste Bouwmeester van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, nodigt BOZAR ARCHITECTURE de architect uit voor een lezing in het Paleis voor Schone Kunsten. De architect stelt er hij de realisaties van zijn bureau l’Escaut voor.

Bekijk

Lezing: Koen van Bockstal, BULK architecten

A+ Lezing

BOZAR ARCHITECTURE nodigt het Antwerpse architectenbureau BULK architecten uit om tekst en uitleg te komen geven bij een recente realisatie, de nieuwe loods voor de technische dienst van de stad Blankenberge. Deze lezing past in de serie NICHE.
Aanvankelijk behelst de opdracht alleen het ontwerp van een nieuwe loods voor de technische dienst, waarvan de bestaande locatie uit haar voegen dreigde te barsten.

Bekijk

Lezing: Kjetil Thorsen, Snøhetta

A+ Lezing

Snøhetta is een van de weinige Noorse architectenbureaus die ook internationaal succes oogsten. De samensmelting van architectuur en landschap vormt het centrale punt in hun conceptuele aanpak. Het beste voorbeeld daarvan is hun ontwerp voor de Opera van Oslo, dat in 2009 werd bekroond met de Mies van der Rohe Award.

Bekijk

Van tuin tot stad

A+ Lezing

In het kader van de tentoonstelling ‘Bouwen voor Brussel’ nodigt Bozar Architecture op maandag 15 november de Franse landschapsarchitect Alexandre Chemetoff (°1950) uit om te komen spreken over eigen werk.
Sinds 1983 voert Alexandre Chemetoff studies en projecten uit van uiteenlopende schaal: van tuin tot stad zonder de schaal van het architectuurontwerp zelf uit het oog te verliezen.

Bekijk

N | I | C | H | E - HUB

A+ Lezing

Vanaf september krijgt de jonge Belgische architectuur via de NICHE-reeks opnieuw een platform in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. Om de twee maanden nodigt Bozar Architecture een jong beloftevol architectenbureau uit om een maquette te komen voorstellen van een recent belangwekkend gebouw en in een lezing de ontstaansgeschiedenis van het project en de aanpak van hun bureau uit de doeken te doen.

Bekijk

Laurent ney: shaping forces

A+ Lezing

In het kader van de tentoonstelling ‘Laurent Ney. Shaping Forces’, die momenteel loopt in het Paleis voor Schone Kunsten, geeft Laurent Ney een lezing over zijn ontwerppraktijk en zijn projecten. De avond van de lezing zal de tentoonstelling uitzonderlijk te bezichtigen zijn in een nocturne tot 21u.

Bekijk

Christian Nolf et Isabelle Putseys, ‘Water research in urbanized Flemish landscapes’

A+ Lezing

Christian Nolf en Isabelle Putseys (11.05) besluiten de reeks lezingen georganiseert door Bozar Architectur en [pyblik], een platform gecreëerd door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest dat knowhow en expertise op het vlak van de publieke ruimte samenbrengt en dat synergie maken tussen academische wereld, administraties en ontwerpers. Christian Nolf en Isabelle Putseys hebben het over hun onderzoek naar water in het stedelijke landschap. Op Vlaams grondgebied onderzoeken ze het potentieel van water als integrerend element, dat verschillende doelen dient.

Bekijk

NICHE: Matador – Maison Folie

A+ Lezing

In de laatste NICHE van het seizoen wordt het Maison Folie te Bergen voorgesteld van het Brussels-Bergens architectenbureau Matador. Maison Folie werd ondergebracht in een oude school, die gelegen is in een verlaten bouwblok in het centrum van Bergen. Door het ontwerp te enten op de circulatieroutes en in te zetten op een reversibel ruimtegebruik met flexibel meubilair, werd het geheel opgevat om een waaier van uitdrukkingsvormen te kunnen onderbrengen, gaande van artistiek onderzoek tot lezingen en zelf tuinieren.

Bekijk

Lezing [pyblik]: Tractor, Pierre Vanderstraeten, Denis Dujardin & Dag Boutsen

A+ Lezing

Dag Boutsen, directeur van de architectuurhogeschool Sint-Lucas, modereert het debat (01.04) tussen Pierre Vanderstraeten, Denis Dujardin en een lid van het collectief Traktor. Ze praten over hun opvattingen aan de hand van drie recente projecten. Het collectief Traktor bestaat uit landschapsarchitecten, plastische kunstenaars, filosofen en architecten. Pierre Vanderstraeten is architect, socioloog en stedenbouwkundige en doceert aan de architectuurhogeschool Sint-Lucas. Hij komt praten over zijn visie op de publieke ruimte.

Bekijk

schrijf je in voor de nieuwsbrief