Lezing

Met zijn architectuurprogrammering zoekt A+/ Bozar Architecture aansluiting bij een lange traditie van architectuurtentoonstellingen en -debatten in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel én met de ervaring van A+ als toonaangevend Belgisch tijdschrift voor architectuur.

Meer bekijken Meer bekijken

De artistieke visie bevindt zich in het spanningsveld tussen een uitgesproken kritische positie die architectuur terug in het centrum van het maatschappelijke debat wil brengen enerzijds, en een informatieve functie waarin bestaande tendenzen binnen de Belgische en internationale architectuur worden belicht anderzijds. Transversaliteit met andere kunstdisciplines is een meerwaarde. De Belgische architectuurproductie wordt benaderd vanuit een Europees en internationaal referentiekader. A+/Bozar Architecture richt zich tot een in hedendaagse architectuur geïnteresseerd publiek. Samenwerkingen met gerenommeerde architectuurcentra in binnen en buitenland worden nagestreefd. Om zijn programmering te definiëren en te voeden, verzamelt in het kader van A+/Bozar Architecture een denktank, samengesteld uit vertegenwoordigers van gelieerde instituten en architectuurexperten uit binnen- en buitenland.

 

TEAM
Projectcoördinator: Roxane Le Grelle

PROGRAMMERINGSCOMMISSIE
Jean-Didier Bergilez (ULB, hortence, Striges), Stéphane Damsin (Recyclart, OUEST), Véronique Patteeuw (ENSAP Lille, OASE, Studio SNCDA)

SPONSORS
Main structural sponsor:  ASSA ABLOY ENTRANCE SYSTEMS
Structural sponsor: FEBELCEM

 

SPONSORING
Rita Minissi | rita.minissi@mima.be
+32 2 332 37 82

Lezing Jan De Vylder

A+ Lezing

Jan De Vylder is de vierde jonge architect van het seizoen die een maquette van zijn werk in de reeks NICHE – Jonge belgische architectuur in BOZAR presenteert.  Tijdens de vooropening van de microtentoonstelling zal hij een lezing geven om zijn recent project te uitleggen: de productiezalen van de bekende Ballets C de la B [...]

Bekijk

N | I | C | H | E - Alexander Dierendonck

A+ Lezing

Alexander Dierendonck is de vijfde jonge architect van het seizoen die een maquette van zijn werk in de nieuwe reeks N | I | C | H | E – Jonge Belgische architectuur in BOZAR presenteert. Tijdens de vooropening van de microtentoonstelling zal hij een lezing geven om tekst en uitleg te geven bij de aanpak van zijn bureau Dierendonckblancke architecten aan de hand van een recent project: het gemeenschapscentrum Spikerelle in Avelgem.

Bekijk

ROGER DIENER: FROM CITY BLOCK TO ARCHITECTURE

A+ Lezing

De lezingenreeks van Bozar Architecture eindigt dit seizoen op 11 juni met een lezing van Roger Diener. Het in Bazel gevestigde bureau Diener & Diener is een van de sterkhouders van de hedendaagse Zwitserse architectuurscène.
Onder de titel “Van bouwblok tot architectuur” komt Roger Diener enkele van zijn projecten toelichten. Het bouwblok is immers een typologie waarmee Diener & Diener graag werkt en de stad mee ontwikkelt.

Bekijk

noA - Philippe Vierin & An Fonteyne

A+ Lezing

Het Brussels-Brugse architectenbureau noA bijt de spits af van het tweede NICHE-seizoen van BOZAR ARCHITECTURE. In deze reeks stelt telkens een jong Belgisch architectenbureau de maquette voor van een opmerkelijk project. Voor noA is dat de hoogspanningscabine Petrol in Antwerpen-Zuid. Deze hoogspanningscabine Petrol is een uitzonderlijke architectuuropdracht voor een hoogtechnologisch utilitair programma. De architecten van noA stapelden de verschillende technische ruimtes tot een 23 meter hoge landmark

Bekijk

Nieuwe Brusselse Bouwmeester stelt zich voor in Bozar

A+ Lezing

Naar aanleiding van de benoeming van Olivier Bastin tot eerste Bouwmeester van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, nodigt BOZAR ARCHITECTURE de architect uit voor een lezing in het Paleis voor Schone Kunsten. De architect stelt er hij de realisaties van zijn bureau l’Escaut voor.

Bekijk

Lezing: Koen van Bockstal, BULK architecten

A+ Lezing

BOZAR ARCHITECTURE nodigt het Antwerpse architectenbureau BULK architecten uit om tekst en uitleg te komen geven bij een recente realisatie, de nieuwe loods voor de technische dienst van de stad Blankenberge. Deze lezing past in de serie NICHE.
Aanvankelijk behelst de opdracht alleen het ontwerp van een nieuwe loods voor de technische dienst, waarvan de bestaande locatie uit haar voegen dreigde te barsten.

Bekijk

Lezing: Kjetil Thorsen, Snøhetta

A+ Lezing

Snøhetta is een van de weinige Noorse architectenbureaus die ook internationaal succes oogsten. De samensmelting van architectuur en landschap vormt het centrale punt in hun conceptuele aanpak. Het beste voorbeeld daarvan is hun ontwerp voor de Opera van Oslo, dat in 2009 werd bekroond met de Mies van der Rohe Award.

Bekijk

Van tuin tot stad

A+ Lezing

In het kader van de tentoonstelling ‘Bouwen voor Brussel’ nodigt Bozar Architecture op maandag 15 november de Franse landschapsarchitect Alexandre Chemetoff (°1950) uit om te komen spreken over eigen werk.
Sinds 1983 voert Alexandre Chemetoff studies en projecten uit van uiteenlopende schaal: van tuin tot stad zonder de schaal van het architectuurontwerp zelf uit het oog te verliezen.

Bekijk

N | I | C | H | E - HUB

A+ Lezing

Vanaf september krijgt de jonge Belgische architectuur via de NICHE-reeks opnieuw een platform in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. Om de twee maanden nodigt Bozar Architecture een jong beloftevol architectenbureau uit om een maquette te komen voorstellen van een recent belangwekkend gebouw en in een lezing de ontstaansgeschiedenis van het project en de aanpak van hun bureau uit de doeken te doen.

Bekijk

schrijf je in voor de nieuwsbrief